Yhteiskunta

Vaihtoehtomedia uhkaa yhteiskuntarauhaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Vaihtoehtomedia uhkaa yhteiskuntarauhaa

Teksti Amir Awain

Malesiaa yli 50 vuotta hallinnut hallituskoalitio valvoo mediaa ja esittää ulkomaan uutisetkin parin minuutin viiveellä, jotta kansakunnan tilaa uhkaavat tiedot voidaan poistaa. Nyt saattaa olla tulossa muutos.

”TV3 uutisoi juuri, että tapahtumassamme on hieman yli 3000 ihmistä ja siksi tämä mielenosoitus on epäonnistunut”, opposition johtaja Anwar Ibrahim toteaa Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa 12. tammikuuta 2013 täydelle stadionille mielenosoittajia.

Paikalla on arviolta 70 000–120 000 medialle nauravaa mielenosoittajaa, ympäristö- ja naisasia-aktivisteista äärivasemmistoon ja vahvasti islamilaiseen PAS-puolueeseen.

Yli viidenkymmenen vuoden ajan Malesiaa on hallinnut eräs maailman pitkäaikaisimmista vallanpitäjistä, yli kymmenen eri puolueen muodostama hallituskoalitio Barisan Nasional (BN). Nyt maa valmistautuu kevään aikana pidettäviin historiallisiin parlamenttivaaleihin, jossa oppositiolla on ensi kertaa vuosikymmeniin mahdollisuus vaikuttaa maan valtarakenteisiin.

Kyllästyminen korruptioon, alueelliseen epätasa-arvoon, ekologiset tuhot sekä puoluekentän muutokset ovat vaikuttaneet siihen, että moni hakee nyt muutosta. Oppositiolla on myös potentiaaliset 1,5–2 miljoonaa uutta nuorta äänestäjää verrattuna edellisiin vaaleihin.

Kysymys sananvapaudesta on keskeinen. Lupa tammikuiseen suurmielenosoitukseen tuli kolmen kuukauden neuvottelun jälkeen.

”Täällä ei ole paikalla lainkaan maan päälehdistöä. Pääministerimme osallistuu samaan aikaan samankaltaiseen tapahtumaan ja tulet huomaamaan, että vain sitä tapahtumaa tullaan uutisoimaan. Ellei synny mellakoita”, mielenosoitukseen osallistunut Muhammad Imaduddin arvioi huvittuneena.

Tällä kertaa mielenosoitus pysyy rauhallisena. Huhtikuussa 2012 vastaava tapahtuma, Berish 3.0, päättyi mellakoihin, jonka aikana poliisi takavarikoi kameroita ja muistikortteja sekä pahoinpiteli toimittajia. Tähän päivään mennessä yhtään poliisia ei ole tuomittu pahoinpitelystä.

”Malesialaisilla ei ole täyttä sananvapautta, koska niin sanottu kapinan lietsontalaki kieltää yhteiskunnan vakauden nimessä uskontoja, rotuja sekä etnisten malesialaisten ja alkuperäisväestön etuoikeuksia koskevan kritiikin”, Jim Salomon kertoo. Salomon on tehnyt maan sananvapaudesta lopputyönsä.

Usean mielestä lakia käytetään väärin. Sen avulla kielletään kokoontumiset, joissa kiellettyjä teemoja tai hallituksen toimia voitaisiin käsitellä.

”Nyt meillä on myös rauhanomainen kokoontumislaki. Sen mukaan esimerkiksi katuprotestit ja spontaanit mielenosoitukset ovat kiellettyjä, alle 21-vuotiaat eivät saa järjestää kokoontumisia ja alle 15-vuotiaat eivät saa osallistua niihin. Toivon tammikuisen mielenosoitusluvan olevan alku sananvapaudelle”, Salomon lisää.

Malesian päälehdistö on pitkälti hallituspuolueiden tai sen tukijoiden omistuksessa. Lehdistöä kontrolloidaan myös myöntämällä toimilupia vain vuodeksi kerrallaan. Opposition lehtiä ei saa myydä kaduilla. Tilaamatta niitä voi ostaa vain, jos on oppositiopuolueen virallinen jäsen. Se taas ei välttämättä edistä urasuunnitelmia.

Miljoonille maaseudulla eläville malesialaiselle hallituskoalition propagandaa levittävä radio on ainoa tietolähde. Televisio-ohjelmien välissä tulee jatkuvasti hallituskoalition mainoksia. Myös ulkomaalaiset TV-uutiset esitetään muutaman minuutin viiveellä, jotta niistä voidaan tarvittaessa poistaa maan vakautta uhkaavat asiat. Median kontrollointia perustellaan Malesian sisäisen turvallisuuden turvaamisella, jota vaihtoehtomedia uhkaa.

Maan kommunikaatio- ja multimediakomissio tarkkailee kaikenlaista viestintää, myös nettiä.

”Voit kirjoittaa ihan mitä vaan, kunhan se ei liity mitenkään kuninkaallisiin. Tästä syytä esimerkiksi minun blogini suljettiin. Tytärtänikin varoitettiin kommenteista. Malesiassa netissä ei vallitse kypsän poliittisen keskustelun ilmapiiri, vaan ajatus siitä, että joko olet samaa puolta tai sitten et”, luontoaktivisti MSK kertoo.

Valvonnasta huolimatta vapaa puhe leviää tällä hetkellä juuri netin ja sosiaalisen median kautta. Maan äänekkäimmät vaihtoehtomediat toimivat netissä. Oppositio ja järjestöt tavoittavat erityisesti nuoria kaupunkilaisia netin välityksellä.

Kuulostaako arabikeväältä?

Malesialaiset mielenosoittajat eivät itse käytä vertausta. Maan hallituksen edustajat taas mainostavat arabikevään äkkinäisiä muutoksia pelkäävien maiden, kuten Saudi-Arabian, ihailevan Malesian mallia.

Kansalaisten enemmistön äänillä valtaan kyseenalaisesti kerta toisensa jälkeen valittu hallituskoalitio on vuosikymmenten ajan onnistunut imemään itseensä kaiken varteenotettavan opposition – tai pannut sen jäsenet koville tai vankilaan. Yhteiskuntamallin kyseenalaistamista on vähentänyt sekin, että maan talous kasvaa koko ajan.

Kaikesta huolimatta Malesian poliittinen maailma on muutostilassa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön tammikuun lopulla julkaisemassa vuosittaisessa lehdistönvapausindeksissä Malesia oli 145:s 179:stä maasta.

Malesian parlamenttivaalit järjestetään kevään aikana tai viimeistään kesäkuussa.

Kirjoittajan nimi on pseudonyymi.

  • 5.2.2013