YhteiskuntaKirjoittanut Jari Hanska

Jorma Ollilan hullunkurinen ilta

Lukuaika: 2 minuuttia

Jorma Ollilan hullunkurinen ilta

Teksti Jari Hanska

Ollilan kirjanjulkistuspäivän ilta kääntyi mielipuoliseksi Suomalaisessa Kirjakaupassa. Yleisöstä tulleiden mielenilmausten lisäksi Ollila sekä myönsi että kielsi nimenneensä veroparatiisiin rekisteröidyn sijoitusyhtiönsä lintuharrastuksensa mukaan.

Fifi uutisoi aikaisemmin tänään Jorma Ollilan kirjan, Mahdoton menestys – Kasvun paikkana Nokia, julkistustilaisuudesta. Ollila saapui paikalle takakautta välttääkseen ikävät kohtaamiset mielenosoittajien ja median kanssa.

Illalla Kolmen sepän aukion Suomalaisessa kirjakaupassa järjestettyyn avoimeen mainostilaisuuteen sen sijaan kerääntyi paljon mielenosoittajia. Tällä kertaa vahvasti vartioitu Ollila joutui istumaan ja seuraamaan mielenilmaukset alusta loppuun yhdessä kirjan toisen kirjoittajan Harri Saukkomaan ja tilaisuutta juontaneen Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemen kanssa.

Video: Konsta Väänänen

Jo tilaisuuden parin ensimmäisen minuutin aikana yleisöstä ehdittiin tehdä neljä performanssia. Paikalla olleet vaativat Ollilaa muun muassa vastaamaan kysymyksiin Shellin öljynporaushankkeista arktisilla alueilla. Hauskin performanssi oli ehdottomasti Ollilan suureksi faniksi tunnustautuneen naisen esittämä Jorma-laulu.

Ollila on istunut öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2006. Voima uutisoi Ollilan ja Shellin ympäristölle vahingollisesta toiminnasta viime toukokuussa.

Mainostilaisuutta saapui valvomaan myös poliisi. Ainakin osa mielenosoittajista raahattiin ulos kaupasta. Ollilan, Saukkomaan ja Ahosniemen käymän keskustelun jälkeen yleisölle ei annettu mahdollisuutta esittää kysymyksiä.

Ollilaa pääsi jututtamaan vain, jos osti kirjan ja kävi pyytämässä siihen allekirjoituksen. Voima-lehti päätti pikahaastattelun saadakseen tukea Ollilaa ostamalla 29,95 euron arvoisen kirjan.

Helsingin Sanomat paljasti elokuussa, että Ollilalla on ollut 13 vuoden ajan Kestrel-niminen sijoituspalveluyhtiö Luxemburgissa. Ollila ei ollut ilmoittanut siitä sisäpiirirekisteriin.

Hesari paljasti tän teidän sijoituspalveluyhtiö Kestrelin. Ni onko se nimi tullut tästä teidän lintubongausharrastuksesta, kun Kestrel tarkoittaa tuulihaukkaa?

Se on aika lähel… ei ei, ei o se! Se tuli vaan jostain. Se on niin nukkuva yhtiö, että, et se on niin tylsä juttu, et sä, et älä tylsistytä ittees sillä.

Olisitko valmis tuomaan ne kaikki asiakirjat koskien tätä Kestreliä julkisuuteen?

Niit on niin vähän, et.

Täs on hirveä epäilys siitä, että on käyty sisäpiirikauppaa ja veronkiertoa.

Ihanks tosi? Joo, ei oo kumpaakaan käyty.

Sitä, onko Ollila tehnyt sisäpiirikauppaa tai saanut veroparatiisiin rekisteröidystä yhtiöstä veroetua, on mahdoton tarkistaa ilman, että Ollila antaa yhtiötä koskevat omistustiedot vuodesta 2000 lähtien julkisuuteen.

Tällä hetkellä Ollila ei vaikuta halukkaalta käymään yhteiskunnallista keskustelua.