big_fimage.jpg

Aatteita ei voi polttaa

Teksti Oona Juutinen

Lontoossa tuhopolton kohteeksi joutunut anarkistinen kirjakauppa Freedom valmistautuu avaamaan ovensa uudelleen.

Lontoon Whitechapelissa sijaitsevan Freedom-kirjakaupan ovi on suljettu. Opasteet ohjaavat kauppaan pyrkivän rakennuksen takaovelle ja sieltä aukeavaan jyrkkään portaikkoon. Portaita kiivetessä nenään tunkeutuu savun pistävä haju. Se muistuttaa kauppaan helmikuussa 2013 sytytetystä tuhopoltosta, jonka jälkiä korjataan yhä.

Vuonna 1886 perustetun anarkistisen kirjakaupan väliaikainen toimipiste sijaitsee nyt kauppatilan yläkerrassa, entisessä kokoushuoneessa. Vain kolme päivää tuhopolton jälkeen avattua väliaikaiskauppaa kutsutaan leikkisästi sateenkaarikirjakaupaksi, sillä tarjolla olevat kirjat on ajansäästämiseksi ladottu värijärjestykseen sen kummemmin lajittelematta.

Kirjapinojen keskellä Freedomissa viisi vuotta työskennellyt Andy kertaa lyhyesti helmikuun ensimmäisen päivän tapahtumat: varttia vaille kuusi aamulla joku rikkoi kaupan ikkunaa suojaavan metallikaihtimen sekä ikkunan, kaatoi sytytysainetta sisälle kauppaan ja sytytti tulen. Palokunta saapui paikalle nopeasti, mutta tuli oli jo ehtinyt tehdä tuhojaan.

“Noin 300 kirjaa tuhoutui täysin”, Andy kertoo. Myös jäljelle jääneistä kirjoista suurin osa kärsi vahinkoja. Niiden sivuissa näkyy savutahroja, joista ei ole päästä eroon millään keinolla. Andy kohauttaa olkiaan.

“Kirjoja ei ole helppo polttaa poroksi, mutta ei niitä ole helppo putsatakaan.”

Kirjojen lisäksi myös kauppatila kärsi tulipalossa, ja muun muassa välikatto jouduttiin poistamaan kokonaan. Vahinkojen arvellaan nousseen noin 10 000 puntaan, yli 11 000 euroon.

Se on paljon rahaa vakuutusta vailla olleelle pienelle kirjakaupalle. Apua on kuitenkin löytynyt, ja esimerkiksi palon jälkeisenä päivänä järjestettyyn siivoustapahtumaan saapui sata ihmistä. Andy nauraa, etteivät he todellakaan tienneet, mitä tehdä niin suurella määrällä ihmisiä, mutta tuen määrän tuntuneen mukavalta. Anarkistiliikkeeltä on tullut myös taloudellista apua: tarjolla on jo muun muassa t-paita sekä kokoelma-albumi, joiden tuotot menevät kokonaisuudessaan Freedomille.

Tuhopolton tekijästä ei vieläkään ole virallista tietoa, mutta Freedomissa syyllisiksi epäillään äärioikeistoa. Edellinen, vuonna 1993 kauppaan kohdistunut tuhopoltto oli uusnatsiorganisaatio Combat 18:n tekosia.

Tämä anarkokirjakauppa ei kuitenkaan pienestä lannistu. Andy kertoo, että Freedom pyritään avaamaan jo huhtikuussa.

Kuten tukipaidan rinnassa lukee: You can’t burn an idea. Aatteita ei voi polttaa.

Kommentoi Facebookissa
Antropos-seminaari
Helsinki liikkuu