YhteiskuntaKirjoittanut Oona Juutinen

Talonvaltaajista tuli rikollisia

Lukuaika: 2 minuuttia

Talonvaltaajista tuli rikollisia

Teksti Oona Juutinen

Lakimuutos teki asuinrakennusten valtaamisesta rikoksen Englannissa ja Walesissa. Valtaajaa voi tästä lähtien odottaa jopa 5 000 punnan sakko tai peräti vankila.

“Lain voimaantulo syyskuun ensimmäisenä yllätti meidät kaikki – saimme huhuille vahvistuksen vain noin viikkoa aikaisemmin“, kertoo talonvaltaaja Karen Eliot Squatters Action For Secure Homes (Squash) -ryhmästä.

“Se tuntuu absurdilta ja epätodelliselta. Että perjantaina menimme nukkumaan, ja sitten bäng! Keskiyöllä meistä tuli rikollisia. Kuin olisimme muuttuneet kurpitsoiksi!”

Karen kertoo parlamentin sekä ala- että ylähuoneessa enemmistöasemassa olevan konservatiivipuolueen ajaneen lain läpi kaikessa hiljaisuudessa. Halutun lopputuloksen takaamiseksi uusi pykälä lisättiin osaksi lakiehdotusta jonka läpimeno maan parlamentissa oli jo lähes varmaa. Lisäksi asiantuntijoille kohdistettu, aihetta koskeva mielipidekysely tehtiin kesällä, poliitikkojen ollessa lomalla ja kykenemättömiä todella perehtymään asiaan.

Alun perin vuonna 1992 perustettu, uuden elämän keväällä 2011 saanut Squash toi kyselyn julkisuuteen ja lobbasi paljon parjatun talonvaltauksen puolesta. Kun kyselyn tulokset sitten julkistettiin, olivat ne yksiselitteiset: 96 prosenttia vastusti talonvaltauksen kriminalisointia. Vastaajien joukossa oli muun muassa tuomareita, lakimiehiä sekä poliisiliitto. Tästä huolimatta lain valmistelua jatkettiin.

Karen arvelee, että lakimuutos rajattiin asuinrakennuksiin, jotta se ei vaikuttaisi haitallisesti esimerkiksi toisinaan valtauksiksi laskettaviin lakkoihin ja työpaikkaprotesteihin. Näin laki saatiin läpi ilman voimakkaiden ammattiyhdistysten vastustusta.

“Ei-asuinkäyttöön tarkoitettujen rakennusten valtaaminen on kuitenkin yhä laillista”, Karen muistuttaa.

Talouskriisin tyhjäksi jättämien liiketilojen valtaaminen tullee yleistymään, sillä uusista laeista huolimatta tarve talonvaltaukselle ei ole kadonnut yhdessä yössä. Squashin tietojen mukaan yksin Englannissa on viisi miljoonaa jonotuslistalla olevaa asunnontarvitsijaa. Tyhjillään olevia asuinkiinteistöjä maasta löytyy noin 950 000.

Valtauskieltoa on perusteltu suurelta osin budjettileikkauksilla, sillä rikokseen syyllistyessään talonvaltaajat eivät enää ole oikeutettuja valtiolta saatavaan oikeusapuun. Säästöjä tästä on väitetty kertyvän jopa 350 miljoonaa puntaa (noin 437 miljoonaa euroa).

Squashin tilaaman ja asiantuntijoiden vahvistaman Can We Afford to Criminalise Squatting? -raportin mukaan kriminalisoinnin kustannukset saattavat kuitenkin nousta jopa 20 kertaa arvioitua korkeammiksi. Raportin mukaan oikeusministeriön laskelmissa ei huomioitu muun muassa nousevia asumistukikuluja sekä asunnottomien kuntoutuksesta aiheutuvia kuluja. Lisäksi häätöjen kustannukset siirtyvät nyt poliisin kontolle.

Kenties tästä johtuen poliisitkaan eivät ole lakimuutoksen puolella. Suur-Lontoon poliisilaitos ilmoitti jo aikaisemmin pitävänsä entisiä lakeja riittävänä. Paul McKeever, 140 000 poliisia edustavan poliisijärjestöjen liitto Police Federation of England and Walesin puheenjohtaja, puolestaan nurisi vain päivää ennen lain voimaantuloa Twitterissä: “Talonvaltauksesta tulee rikos. Lisää työtä #poliisille samaan aikaan kun hallitus leikkaa poliisibudjettia 20%.”

Budjetin puutteesta huolimatta uusi laki on aiheuttanut jo useita poliisioperaatioita kautta maan. Squash on kuullut raportteja valtauskieltoon perustuvista häädöistä ja pidätyksistä niin Lontoossa, Brightonissa, Bristolissa kuin pikkupaikkakunnillakin. Laki aiotaan haastaa tuomioistuimissa, mutta Karen ei aseta toivoaan oikeuden päätösten varaan.

“Ihmiset ovat samanaikaisesti shokissa, vihaisia ja surullisia”, hän kuvailee talonvaltaajien tämänhetkisiä tuntoja.

“Meidän pitää vain nyt kohdata sellaiset absurdit realiteetit kuin pidätykset, rangaistukset ja jopa vankilatuomiot.”

Nämä absurdit realiteetit tulevat vaikuttamaan jo ainoastaan Lontoon alueella 10 000 ihmisen elämään. Talonvaltaajien tarkkaa lukumäärää ei tiedetä mutta heitä arvioidaan olevan Englannissa ja Walesissa yhteensä noin 20 000–50 000.

“Monilla ihmisillä ei ole muuta keinoa saada kattoa päänsä päälle. Joten niin kauan kuin on tyhjiä rakennuksia ja kodittomia ihmisiä, niin kauan tulee olemaan talonvaltaajia.”

Squashin nettisivut osoitteessa www.squashcampaign.org