YleinenKirjoittanut Oona Juutinen

Rikolliseksi yhdessä yössä

Lukuaika: 2 minuuttia

Rikolliseksi yhdessä yössä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Oona Juutinen

Talonvaltauksesta on juuri tullut Hollannissa rikos.

Tätä kolumnia kirjoitettaessa talonvaltaus tapahtuu vielä totuttuun tapaan. Aika on kuitenkin käymässä vähiin, ja tätä lukiessasi pitkät perinteet omaava protesti- ja asumismuoto on muutettu laittomaksi. Siinä sivussa sadoista ellei tuhansista ihmisistä on tullut rikollisia. Tällä hetkellä, tänä muuten niin tavallisena perjantaina, he kenties vielä nukkuvat, ehkä juovat aamukahviaan, tekevät lähtöä töihin – ja siinä sivussa rikoksen. Pelkkä vallatussa talossa oleskeleminen saattaa nyt johtaa vankilatuomioon.

Maanantaina, vain neljä päivää ennen lain toimeenpanoa, Amsterdamin uusi pormestari julkisti poliisin ylipäällikön ja pääsyyttäjän avustuksella laaditun suunnitelman talonvaltauksen tulevaisuudelle. Se ei näyttänyt kovin valoisalta. Edellisen pormestarin kaudella oli puhe, ettei jo vallattuja taloja välittömästi häädetä, ei ainakaan tyhjillään seisotettavaksi, mutta sittemmin ääni kellossa on muuttunut melko radikaalisti. Pormestari nimittäin ilmoitti pyrkivänsä häätämään kaikki kaupungin 200–300 vallattua taloa. Eräs neropatti oikeistopuolue VVD:stä ilmoitti mielipiteensä kuin cowboy ikään: ”Perjantaista lähtien talonvaltaus on rikos. Ja tässä maassa rikokset ratkaistaan.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Ilmeisesti jo olemassaoleville squateille suoritetaan jonkinlainen prioriteettilistaus, ja ensimmäisenä häätövuorossa ovat muunmuassa ne talot, joista on aiheutunut paljon häiriötä. Häiriö voidaan määritellä monella eri tavalla. Luultavasti kyse on korkean profiilin taloista, jotka ovat poliittisesti erittäin aktiivisia tai joiden valtaaminen ja hallussapitäminen on ollut kova kolaus poliisin ja päättäjien ylpeydelle. Ja kun näistä on päästy eroon, ovat vuorossa talot joiden varalle omistajalla on jonkinlainen suunnitelma, ja sitten loput, on talolle tulevaa käyttöä tai ei. Suunnitelma kuulostaa aika kunnianhimoiselta aikana jolloin muutenkin huudetaan aina poliisipulasta. Ja sitten päätetään laittaa kauhea kasa kyttiä tällaiseen hommaan. Mutta näemmä jonkinlainen ylpeyden puolustaminen ja se, että valtaajista päästään eroon, menee kaiken muun edelle. Kuten sanomalehdessä sanottiin: Amsterdam on muuttunut ala- ja vastakulttuurien mekasta kuri-ja-järjestys-kaupungiksi.

Lain voimaanastumispäivänä Amsterdamissa järjestetään mielenosoitus valtauskieltoa vastaan. Mielenosoituskutsu julistaa:

On tärkeää muistaa, että taistelumme talonvaltauksen puolesta ei ole ainoastaan taistelu omien asuntojemme ja autonomisten tilojemme kohtalosta. Valtaamisen puolesta taistellessamme taistelemme myös kohtuuhintaisen asumisen puolesta sekä tuettujen sosiaalivuokra-asuntojen tuhoamista, kiinteistökeinottelua ja kaupunkien gentrifikaatiota vastaan. Emme tarvitse enempää ostoskeskuksia, pankkeja ja hotelleja. Kaupunkien ja katujen tulee kuulua ihmisille! Talojen tulee olla asuttuja, ei keinotteluvälineitä!

Emme koskaan vallanneet siksi, että se oli laillista. Emme ottaneet haltuun taloja koska se oli lain sallimaa, koska se oli jotakin minkä vallanpitäjät ystävällisesti meille sallivat. Ja siksi valtaamisen kieltäminen ei pysäytä meitä.

Viikon alussa ilmestyneessä lehtiartikkelissa mietittiin myös valtauskiellon ja sen kovalla kädellä toteuttamisen seurauksia: palaako Amsterdam tänä perjantaina? Se jää nähtäväksi. Mutta varmaa on se, että kielto tai ei kieltoa, valtaaminen jatkuu.