YhteiskuntaKirjoittanut kati pietarinen

”Karmeaa nähtävää”

Lukuaika: < 1 minuutti

”Karmeaa nähtävää”

Teksti Kati Pietarinen

HKScan Finlandin toimitusjohtajan Anne Meren mukaan Viron sopimussikaloissa on ilmennyt puutteita aiemmin, mutta Rõstlan tilalla kuvattiin sikojen vessaa.

Viron televisiossa ja internetissä julkaistiin eilen videoita kahdeksalta sikatilalta. Videoista yksi on kuvattu Rõstlan tilalla. Suomalaisen HKScan Finlandin toimitusjohtaja ja Baltian toiminnoista vastaava johtaja Anne Mere vahvistaa, että Rõstlan sikala on HKScanin omistaman Rakveren lihakombinaat -konsernin sopimustuottaja.

”Rõstlan farmilta on tullut Rakveren lihakombinaattiin sikaa”, Mere sanoo.

Mere kertoo, että HKScanilla on Virossa sekä omia maatiloja että sopimustuottajia. Sopimustuottajien kautta tulee noin 30% yrityksen jalostama lihasta.

Meren mukaan sopimustuottajien on noudatettava sekä lakia että HKScanin omia ohjeistuksia eläinten hyvinvoinnista. Kaikki sikalat käydään tarkastamassa kerran kuukaudessa.

Onko sopimussikaloissa ilmennyt puutteita?

”Sanotaan nyt niin, että omat maatilamme ovat paremmassa kunnossa. Kun on säännöllistä tarkkailua, voi jotain ilmetä. Silloin ryhdytään heti toimenpiteisiin. Jos sopimusta ei noudateta, on oikeus irtisanoa se. Näin ollaan myös tehty”, Mere selittää.

Meren mukaan sekä HKScan että Viron elintarviketurvallisuusvirasto tekevät nyt sikaloihin ylimääräisen tarkastuskierroksen.

Rõstlan sikalavideossa näkyy likaisia liejussa makaavia sikoja ja sika, jolla on iso paise korvan alla.

”Minusta tuntuu, että kuvat on kuvattu vain yhdestä näkökulmasta, yhdestä kulmauksesta. Siathan ovat kuvissa lantaisia, vaikka siat ovat puhtaita eläimiä. Tässä on valittu kuviin se yksi kulmaus, jota siat käyttävät vessana”, Mere kommentoi.

Aktivistien mukaan Viron laki vaatii, että ulosteet tulisi poistaa välittömästi. Meren mukaan ulosteet puhdistetaan noin kolme kertaa päivässä. Öisin puhdistuksia ei tehdä.

Mere ei muista kuvaa sian paiseesta. ”Kuvat sairaista sioista olivat muistaakseni toisilta tiloilta. Rõstlassa oli etenkin likaisia sikoja.”

HKScan in Baltian johtaja kauhistelee kahdeksalla virolaisella sikatilalla kuvattujen videoiden paljastuksia:

”Kun eilen näitä näin televisiosta, niin oli se karmeaa nähtävää. Eläinten hyvinvointi on meille erittäin tärkeää. Ei näitä kuvia voi hyväksyä. Kuolleiden ja sairaiden possujen pitäminen yhdessä muiden kanssa on selvä väärinkäytös.”