Viimeiset päivät

Teksti Hanna Nikkanen

Kotona Iranissa Marinehia uhkasi pakkoavioliitto. Onneksi sisar auttoi muuttamaan Suomeen. Nyt Suomi aikoo käännyttää pelon sairastuttaman Marinehin Iraniin, missä vastassa ovat setä ja veli – tappoaikeissa.

”Marineh on varjo entisestään”, Marja Liisa Toivanen kertoo. ”Jos hän joutuu ensi viikolla Teheranin lentokentälle, hän tekee varmasti kuten niin monet kanssasisarensa. Itsemurhan.”

Marineh on salanimi. Sen takana on iranilaisnainen, jonka Suomi aikoo maanantaina 2.11. käännyttää takaisin synnyinmaahansa. Pohjois-Iranissa odottavat setä ja veli, jotka ovat ilmoittaneet surmaavansa naisen, joka on häpäissyt suvun kunnian.

Toivasen puhuessa Marinehin sisko kuuntelee ja itkee. ”Marineh on todella huonossa kunnossa”, sisko kertoo. ”Hän ei pysty edes kävelemään.”

Marineh saapui Suomeen vuonna 2006. Suku oli päättänyt naittaa hänet väkisin. Pelastukseksi koitui Suomessa asuva sisko, joka kutsui Marinehin vierailulle ennen häitä. Sukulaiset epäröivät, mutta uskalsivat kuitenkin päästää Marinehin matkaan. Suomen maine hankalana turvapaikkamaana tiedettiin – kyllä nuori morsian palaisi, kun ei saisi jäädä tänne.

Marineh ei kuitenkaan aikonut palata. Hän haki turvapaikkaa Suomesta. Se poltti sillat kotiin: pakkoavioliittoa pakenemalla Marineh häpäisi sukunsa. Hänen nimeään ei enää saanut kotipuolessa mainita. Kun sukulaisten häitä nykyään vietetään, sekä Marinehin että hänen siskonsa jätetään pois listalta, kun muistetaan poissaolevia rakkaita.

Marinehia yritettiin naittaa vielä toistamiseen. Suku löysi Suomesta kurdimiehen, jonka kanssa avioliitosta sovittiin, mutta Marineh kieltäytyi taas. Sulhaseksi osoitettu mies suuttui ja kosti panettelemalla Marinehia internetissä. Sisko yritti suojella Marinehia ilkeiltä kommenteilta, mutta juorut liikkuvat nopeasti.

Pahat sanat ehtivät Iraniinkin. Silloin Marinehin veli ja setä kertoivat surma-aikeistaan. Marineh alkoi kuihtua.

Suomen maahanmuuttoviraston mukaan Marinehiin ei kohdistu Iranissa sellaista uhkaa, joka estäisi käännytyksen.

”Maahanmuuttovirasto ei perustele näitä päätöksiään muuten kuin muutamalla copy-paste-rivillä, joihin muutetaan vain maan nimi”, Vapaa liikkuvuus -verkoston Katja Tuominen kertoo. ”Minkäänlaista analyysiä maan tilanteesta niihin ei sisälly.”

Toisesta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta käännytys on päätetty panna toimeen ennen kuin valitusta ehditään käsitellä.

Vantaalainen Marja Liisa Toivanen ystävystyi Marinehin kanssa Unifemin Luetaan yhdessä -hankkeen kautta. Projektin vapaaehtoiset opettavat maahanmuuttajanaisia lukemaan. Se on tärkeää työtä: suomalainen yhteiskunta ei avaudu ilman lukutaitoa.

”Marineh oli todella valoisa henkilö. Hän luotti siihen, että turvapaikkaprosessi alkaa taas, ja suunnitteli terveydenhoitoalalle kouluttautumista. Hän kävi töissä lastenhoitajana.”

Kun Marineh pidätettiin, neljä poliisimiestä vei hänet putkaan rikollisten keskelle – pienen, pelokkaan naisen, jonka isä kuoli iranilaisen poliisiaseman kellariin. Toivanen järkyttyi ystävänsä kohtelusta.

”Yritin selittää nuorelle poliisimiehelle, että tätä naista uhkaa kunniaväkivalta. Poliisi kysyi, että mitä se sellainen on. Hän kyllä kuunteli, kun selitin, mutta kyllähän viranomaisten tulisi tämä aihe tuntea.”

Torstaina 29.10. Marinehille kerrottiin, että käännytys on edessä seuraavana maanantaina. Hän romahti ja joutui sairaalahoitoon – kolmen poliisin saattamana. Nyt hän odottaa käännytystä Metsälän säilöönottokeskuksen vankilamaisissa oloissa.

Käsillä ovat aivan viimeiset päivät auttaa Marinehia. Tukijat odottavat, onnistuuko Euroopan ihmisoikeustuomioistuin estämään käännytyksen ennen kuin pelosta liikuntakyvyttömäksi sairastunut Marineh kannetaan maanantaiaamupäivänä poliisiautoon.

Marinehin sisar peräänkuuluttaa viranomaisilta sydäntä.

”Suomessa asuu viisi miljoonaa ihmistä. Eikö tänne mahdu vielä yksi?”

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu