Yhteiskunta

Vähän erilainen antikvariaatti

Lukuaika: 2 minuuttia

Vähän erilainen antikvariaatti

Teksti Sanna Läylönen

Luomuruokapiiristä kauhukirjallisuuteen ja painotuoreisiin pamfletteihin: anarkistinen antikvariaatti Mustan kanin kolo tarjoaa melkein kaikkea. Miten anarkistibisnes pärjää Helsingin keskustan liikekadulla?

Eerikinkatu 44:ssä majaansa pitävä Mustan kanin kolo tarjoaa antikvaarista kirjallisuutta, uutta anarkistista kirjallisuutta, infolehtisiä, käytettyjä DVD:itä, luomuruokapiirin ja kokoontumistiloja. Mustan kanin kolo -aktiivi Jarmo, kerro lisää.

Mikä Mustan kanin kolo oikeastaan on?

J: Osuuskunta Mustan tähden pyörittämä Mustan kanin kolo on antikvaarinen kirjakauppa. Meillä on myös infoshop ja luomuruokapiiri. Tämän lisäksi Mustan kanin kolo on erilaisten ryhmien kokoustila sekä avoin tila.

Mistä lähti idea tämänlaisesta toiminnasta?

J: Tavoitteena oli muodostaa julkinen infopiste: paikka jossa jakaa tietoa anarkismista ja aktivismista niille, jotka eivät tavallisesti törmää siihen.

Miksi juuri antikvaarinen kirjakauppa?

J: Mustan kanin kolo pyrkii taloudelliseen omavaraisuuteen. Oma poliittinen kirjallisuus ei kattaisi vuokrakuluja. Laaja-alainen kirjallisuus ei myöskään pelota ketään pois.

Minkälaista käytettyä kirjallisuutta Mustan kanin kolo tarjoaa?

J: Antikvaarista kirjallisuutta on laidasta laitaan. Yhteiskunnallista ja poliittista kirjallisuutta on hyvinkin kattavasti. Tarjoamme myös scifiä, kauhua ja fantasiaa, joita ei ihan joka divarin hyllyssä ole. Lastenkirjallisuuttakin meillä on.

Entäs uuden kirjallisuuden laita?

J: Uusi kirjallisuus on ulkomailla julkaistua anarkisti- ja tee se itse -kirjallisuutta sekä Työväentuotantokomitean, joka on osa osuuskunta Mustan tähden toimintaa, omia julkaisuja ja käännöksiä. Uuden kirjallisuuden tarkoitus on herättää keskustelua ihmisten kanssa, jotka saavat kuvan anarkisteista vain median kautta.

Millainen on Mustan kanin kolossa toimiva infoshop?

J: Infoshopissa on tarjolla anarkismista ja aktivismista kertovia esitteitä ja pamfletteja, joita myös tehdään täällä. Lentolehtiset ovat nykyisin kädestä käteen -materiaalia; niitä ei juuri oteta. Ihmisiä pitäisi rohkaista ottamaan flaikkuja.

Mustan kanin kolon luomuruokapiiri on käynnistymässä. Mitä on luvassa?

J: Luomuruokapiiri tarjoaa lähellä tuotettua luomuruokaa. Piiristä voi tilata ruokaa kerran kuussa. Toimitus tulee meidän tiloihimme, josta oman tilauksensa saa noutaa. Ensimmäinen tilaus saapuu kesäkuussa. Teemme yhteistyötä Oma maa -osuuskunnan kanssa. Meillä on myös myynnissä zapatisti-kahvia, teetä ja mateeta.

Ketkä käyvät Mustan kanin kolossa?

J: Täällä käy koko elämän kirjo. Viime kuussa vanhempi rouva tarjosi meille käsityökirjallisuutta, 15-vuotiaat punkkarit käyvät ostamassa rintanappeja ja virolaiset rakennusmiehet käytettyjä DVD:itä. Olemme arkisin auki kahdeksaan, jotta työssäkäyvätkin ehtisivät tänne.

Miten tämänlaiseen anarkistiseen toimintaan suhtaudutaan?

J: Toiminta ei ole saanut aikaan voimakkaita reaktioita. Monille anarkisteille tämä on pelkkä divari.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia Mustan kanin kololla on?

J: Suunnitelmissa on saada kirjansidontatoimintaa tiloihimme. Tulevaisuus on hakusessa. Pyrkimyksenä on saada yhteistoiminnalla ratkaisu. Vapaaehtoista yhteistoimintaa yhteiseksi hyväksi – sitähän tämä on.

Mustan kanin kolo, Eerikinkatu 44, Helsinki.

  • 8.5.2011