YleinenKirjoittanut Veli Itäläinen

Mustan blokin estetiikkaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Mustan blokin estetiikkaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Veli Itäläinen

Pietarin vappumielenosoituksissa nähtiin ensimmäistä kertaa mustia huppuja.

Euroopassa jo yli 10 vuoden perinteet omaava musta blokki rantautui Pietariin vasta tänä keväänä. Virallisessa vappumielenosoituksessa oli sinisen (Yhteinäinen venäjä), keltaisen (nationalistit) ja lukuisten eri punaisten (kommunistit, stalinistit, trotskistit jne) lisäksi noin 150-päinen musta blokki. Anarkistit.

Mustan blokin estetiikka on vastaisku edellisen vapun joukkopidätyksille. Silloin anarkistien järjestämä karnevaalihenkinen mielenosoitus estettiin pidättämällä suurin osa paikalle saapuneista yli 300 osallistujasta ennen kuin karnevaali oli edes lähtenyt liikkeelle. Tänä vuonna mahdollisiin yllättäviin pidätyksiin on varauduttu kulkemalla tiiveissä riveissä toinen toisiinsa tarrautuen.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Pidätyksiltä kuitenkin vältyttiin tällä kertaa. Musta väri symbolisoi voimaa ja peräänantamattomuutta.

Yllättävintä oli reaktio, jonka musta blokki sai aikaan. Miliisirivi seisoi kulkueen reunoilla 10 metrin välein, katse kohti jalkakäytävillä tungeksivaa yleisöä. Mustan blokin lähestyessä päät kääntyivät synkronisesti kulkueelle päin ja suut aukesivat.

Eräs tuttuni, Helsingin yliopiston professori, sattui juuri vapuksi Pietariin ja seurasi vappumarssia jalkakäytävältä käsin.

”Jos olisin nyt nuori, niin tuolla seassa minäkin nyt olisin. Näissä nuorissa on asennetta ja voimaa. Just oikeanlaista menoa”, hän kommentoi ihaillen.