YhteiskuntaKirjoittanut Jari Tamminen

”Taistelussa testattu”

Lukuaika: < 1 minuutti

”Taistelussa testattu”

Teksti Jari Tamminen

Suomen puolustusministeriö on hankkimassa miehittämättömiä ilma-aluksia puolustusvoimien käyttöön. Lennokkeja käytetään maailman konfliktipisteissä yhä useammin tiedustelu- ja tuhoamistehtävien suorittamiseen.

Suomen puolustusministeriö aikoo hankkia miehittämättömiä lennokkeja, jotka ovat joko valvontalaitteilla tai ohjuksin varustettuja. Lennokit ovat edullisia verrattuna perinteisiin ilma-aluksiin.

Kaupan arvioidaan maksavan 25 miljoonaa dollaria ja kattavan 120–176 lennokkia laukaisu- sekä hallintajärjestelmineen.

Puolustusministeriön kilpailutuksessa on toistaiseksi mukana vielä viisi valmistajaa, joista neljä on israelilaisia.

Tarjolla olevista israelilaislennokista kolmea on käytetty Israelin viimeaikaisissa taisteluoperaatioissa Gazan kaistaleella, Länsirannalla ja Libanonissa.

Israelilaislennokkeja markkinoidaan myyntilauseilla ”kenttätestattu, kypsä ja toimiva järjestelmä”, ”taistelussa testattu”,”menestyksellisesti taisteluolosuhteissa käytetty”, ”käytetty menestyksellä ilmaiskuissa”.

Asetarvikemarkkinoilla arvostetaan yleisesti taistelutestattuja tuotteita.

Erityisesti Yhdysvaltoja on kritisoitu viime vuosina sen käytetty miehittämättömiä ilma-aluksia terroriepäiltyjen tappamiseen esimerkiksi Pakistanissa ja Jemenissä.

Ministeriön odotetaan rajaavan vaihtoehdot kahteen finalistiin helmikuussa. Israelilaisen aseteollisuuden tukemisen voisi katsoa olevan ristiriidassa Suomen ja EU:n julkilausuman tavoitteen, itsenäisen palestiinalaisvaltion kanssa.

Puolustusvoimilla on ennestään käytössä Israeli Aerospace Industriesin Ranger-lennokkejä. 

Suomi on hankkinut ICHAD:n mukaan vuoden 1994 jälkeen israelilaisia aseita yli 170 miljoonalla eurolla.

www.electronicintifada.net, www.icahd.fi & SaferGlobe Finland (PDF-tiedosto)