YhteiskuntaKirjoittanut Hanna Kuusela

Se tavallinen tarina: Lontoon ilmastoleiri

Lukuaika: 2 minuuttia

Se tavallinen tarina: Lontoon ilmastoleiri

Teksti Hanna Kuusela

Lontoon poliisi piiritti rauhallisen ilmastoleirin ja ajoi koko sakin lopulta pois. G20-kokouksessa ilmasto jäi surkeaksi alaviitteeksi.

”Oi, melkein unohdimme. Meidän on tehtävä jotain ympäristölle. Meillä ei ole tarkkoja suunnitelmia, mutta keksimme jotain aikanaan.”

Näin arvosteli juuri päättynyttä G20-kokousta tunnettu tietokirjailija ja Guardian-lehden kolumnisti George Monbiot. Monbiotin mukaan kokous yksinkertaisesti unohti ympäristön.

Toiset eivät olleet unohtaneet ja yrittivät myös muistuttaa siitä keskiviikkona. Menestys oli huono.

Keskiviikkona useampi tuhat ihmistä rakensi Lontoossa sijaitsevan Euroopan ilmastopörssin eteen telttaleirin kiinnittääkseen huomiota ilmastonmuutokseen ja etenkin päästökaupan ongelmiin.

Ai miksikö? Koska päästökauppa on osoittautunut pannukakuksi. Se ei oikein ole vähentänyt päästöjä. Koko mekanismi itsessään myös tuottaa ongelmia: päästökaupassa käytetään pitkälti sellaisia rahoitusinstrumentteja ja futuureja, jotka synnyttivät käynnissä olevan kriisin. Se myös pitää yllä – tai jopa syventää – olemassa olevia epätasa-arvoisuuksia.

Aiemmin Climate Camp –aktivistit ovat pitäneet rauhallisia leirejään esimerkiksi voimaloiden edustalla.

Keskiviikkona leiriläisillä oli mukanaan yli sata telttaa, pari keittiötä, muusikkoja, tanssijoita, kompostikäymälä, paljon teekannuja ja vegaanikakkua. Leiri alkoi iltapäivällä, ja alkuillasta mukaan liittyi paljon niitä ihmisiä, jotka olivat olleet iltapäivällä piiritettyinä Englannin keskuspankilla. Kaikki sujui rauhallisesti – myös poliisin mukaan.

Ennen pimeäntuloa poliisi toi paikalle mellakkajoukkojaan ja eristi alueen poliisin muovinauhalla. Nauhan sisällä kaikki jatkui kuten ennenkin. Muutaman tunnin jälkeen poliisi piiritti alueen. Sisälle jäi noin 2000 ihmistä. Sisään ei päässyt kukaan – ei myöskään ulos. Hieman myöhemmin poliisi ajoi pakettiautot ketjunsa eteen. Tämän jälkeen marssitettiin vielä toinen ketju mellakkapoliiseja ulkopuolella olevien ihmisten ja pakettiautojen väliin.

Sisällä leirissä järjestettiin äänestyksiä ja kokouksia siitä, miten edetä. Pitäisikö kaikkien mennä makaamaan maahan vai pitäisikö vain jatkaa teenjuontia?

Poliisiketjun toisella puolella yritettiin pitää tunnelmaa yllä. Ihmiset lauloivat Bob Marleya: ”Don’t worry about a thing, cause every little thing gonna be alright.”

Moni yritti puhua poliisien kanssa. Me juttelimme poliisi BS 682:lle. Hän ei ollut koskaan osallistunut minkäänlaiseen mielenosoitukseen ja luotti itseään ylempiin. Kuten sanonta kuuluu, he olivat siellä turvaamassa kuningattaren rauhaa. Ilmastonmuutoksesta hänellä ei ollut näkemystä. ”Minulla ei ole asiasta tarpeeksi tietoa, jotta voisin kertoa näkemykseni”, BS 682 sanoi.

Yöllä poliisi tyhjensi leirin voimalla. Metropolitan Policen edustajan mukaan ihmiset olivat siinä vaiheessa osoittaneet mieltään jo lähes 12 tuntia. Se oli poliisille tarpeeksi: ”Vaikka leiri on ollut rauhallinen, heidät siirretään, koska Bishopsgate-katu on valtaväylä.”

Ehkä juuri tässä olikin leiriläisten viesti. Julisteet yrittivät kiinnittää huomiota autoteollisuuden ja ilmastonmuutoksen yhteyteen. Autoteollisuuden nähtiin johtavan umpikujaan. Ehkä mielenosoittajat halusivat muistuttaa Barack Obamaa siitä, että ilmastonmuutosta vastaan ei välttämättä taistella parhaiten tuomalla Lontoon kokoukseen 500 hengen seurue kokkeineen ja 30 liikennevälinettä helikoptereineen.

Mielenosoittajien kansalaisoikeudet ovat taas vaakalaudalla. Torstaina Lontoossa oli hyvin vaikea kokoontua yli sadan hengen ryhmiin. Poliisi piiritti ja hajotti pienimmätkin rauhalliset ihmisryhmät väkivaltaisesti. Mieltään sai osoittaa torstaina vain Itä-Lontoossa, mielenosoittajille varatulla alueella, joka oli satojen metrien päässä G20-kokouspaikalta. Sinnekin oli vaikea päästä, koska alue on kilometrien päässä keskustasta ja läheiset juna-asemat oli suljettu. Monien ilmastoleiriläisten polkupyörät taas oli rikottu poliisioperaatiossa.

Torstain ja perjantain aikana poliisin toiminta on saanut yhä enemmän kritiikkiä. Erityisesti ilmastoleiriläiset nähdään uhreina, koska he olivat poliisin itsensäkin mukaan täysin rauhallisia. Yhden päivän aikana poliisi piiritti yhteensä yli 7000 ihmistä tunneiksi. Koko protestiviikon aikana on rikottu kahden rakennuksen ikkunat.

Myös puhuminen Lontoossa on muuttunut vaikeaksi. Viime viikolla University of East Londonin antropologian professori erotettiin hänen osoitettuaan lehdessä tukea mielenosoittajille. Saman yliopiston oli tarkoitus tarjota tilat vaihtoehtoiselle kokoukselle, jossa puhujina oli yliopistotutkijoita, Lontoon entinen pormestari Ken Livingstone ja aktivisteja. Päivää ennen keskiviikoksi suunniteltua tapahtumaa yliopisto päätti sulkea ovensa kahdeksi päiväksi. Kymmenien puhujien pitkään suunniteltu tapahtuma järjestettiin lopulta kadulla.

G20-kokousedustajia ei kaduilla ole näkynyt. Eivätkä he muistaneet ympäristöä.