YhteiskuntaKirjoittanut Elina Venesmäki

Naomi Klein kutsui varjokonferenssin väkeä kaduille

Lukuaika: < 1 minuutti

Naomi Klein kutsui varjokonferenssin väkeä kaduille

Teksti Elina Venesmäki

Kööpenhaminan ilmastokokous sulki kansalaisjärjestöt ulos ja poliisi pidätti Tadzio Müllerin. Kärjistyykö tilanne nyt?

Kööpenhaminassa on suunniteltu jo kauan keskiviikoksi suurmielenosoitusta Bella Centerille. Mielenilmausta on pidetty osana niiden protestien putkea, joita Climate Justice Action -verkosto on järjestänyt ja joihin poliisi on puuttunut väkivaltaisesti. Näistä protesteista useimmat viralliseen YK-kokoukseen hyväksytyt järjestöt ovat halunneet pysytellä erossa.

Klima Forum on kansalaisjärjestöjen vaihtoehtoinen ja avoin foorumi kaupungin keskustassa. Sen seminaareissa on tiistaina kiertänyt tulevan keskiviikon mielenosoituksen järjestäjiä. Järjestäjien mukaan mielenilmauksen on tarkoitus olla väkivallaton, ja he ovat pyytäneet kaikkia järjestöjä ja ihmisiä aamukymmeneksi Bella Centerin nurkille protestoimaan kansalaisyhteiskunnan äänen vaientamista vastaan YK-kokouksessa.

Poliisin väkivaltaisuus on lisännyt kansalaisyhteiskunnan kiukkua, ja mielenosoituksen arvioitiin etukäteen kasvavan suureksikin. Tiistai-iltana kirjailija Naomi Klein jakoi ”Angry Mermaid”-palkinnon Monsantolle Klima Forumissa ja kutsui samalla salissa olevia kadulle.

Hän aloitti puheenvuoronsa kertomalla olevansa hyvin vihainen, koska poliisi oli juuri ottanut kiinni keskiviikon mielenosoitusta järjestämässä olleen Tadzio Müllerin.

”Minä aion olla kadulla ja toivon, että näen mahdollisimman monta teistä siellä.”

Kaaos kasvaa myös virallisessa YK-ilmastokokouksessa. Järjestäjät ovat nyt ymmärtäneet, että 15 000 ihmiselle mitoitettu kokouskeskus Bella Center täyttyy ääriään myöten. Kokoukseen on akkreditoitu yli puolet liikaa väkeä. Väenpaljoudesta syytetään erityisesti valtionpäämiehien seurueita, jotka ovat usein monisatapäisiä.

Nyt järjestäjät yrittävät ratkaista ongelman rajoittamalla kansalaisjärjestöjen sisäänpääsyä voimakkaasti. Tiistaina ja keskiviikkona sisään pääsee 7000, torstaina tuhat ja perjantaina enää 90 NGO-edustajaa.

Koska samalla järjestöiltä on viety kohtauspaikat, he ovat pyytäneet apua Klima Forumilta.

Järjestöille löytyy toki tilaa, mutta Klima Forumiin on ahtautumassa tuhansia ihmisiä lisää. Kaaos ja jonot ovat mittavia jo nyt. Tapahtuman järjestäjät värväävät koko ajan lisää vapaaehtoisia huolehtimaan käytännön järjestelyistä.

Lue myös Henri Purjeen juttu Monsanto vei pahin ilmastolobbari -palkinnon.