Yhteiskunta

Näkökulma: Orwellilaiset kokoomusnuoret

Lukuaika: 2 minuuttia

Näkökulma: Orwellilaiset kokoomusnuoret

Teksti Veera Hidas-Elina

George Orwellin teoksessa Vuonna 1984 kaksoisajattelun taitavilla ihmisillä saattoi olla kaksi täysin vastakkaista mielipidettä yhtä aikaa. Olipa hyvä, että kokoomusnuorten puheenjohtaja otti itse Orwellin puheeksi rasismikeskustelun yhteydessä, kirjoittaa internetpersoona Veera Hidas-Elina.

”Vapauden tulee merkitä vapautta sorrosta, vainosta, mielivallasta ja syrjinnästä.”

”Yhteiskunnan tulee huolehtia kaikkien jäsentensä yhtäläisistä mahdollisuuksista hyödyntää omaa osaamistaan ja ahkeruuttaan.”  

Juhlavat lauseet on poimittu Kokoomusnuorten periaateohjelmasta, joka on Kokoomuksen Nuorten Liiton poliittisten ohjelmien hierarkiassa ylimpänä. Viikonloppuna kirkasotsaiset oikeistolaiset pohtivat rasismia ja positiivista syrjintää liittohallituksessa, ja päätyivät periaateohjelmaansa vasten tarkasteltuna vähintäänkin erikoiseen linjaukseen.

Kokoomusnuorten puheenjohtajan Wille Rydmanin mukaan ”Ei ole uskottavaa tuomita rasismia, jos ei samalla tuomitse myös vähemmistöryhmien positiivista erityiskohtelua. Rasismia ei voida parantaa rasismilla. Vain todellinen tasa-arvo auttaa, ei vähemmistöille annetut erivapaudet.”

 

Kokoomusnuorten liittohallituksen raapustama kannanotto näyttää sokeankin kaakin silmin katsottuna olevan räikeässä ristiriidassa periaateohjelman kanssa: yhteiskunnan pitää huolehtia siitä, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet hyödyntää omaa osaamistaan ja ahkeruutta, mutta vähemmistöryhmille ei pidä suoda positiivista erityiskohtelua.  

Erikoista sekin, että kokoomusnuorten periaateohjelmassa on perin sosialistiselta haiskahtavia linjauksia. ”Tasa-arvoa ei ole se, että kaikki tulevat samaan aikaan maaliin vaan se, että kaikki lähtevät samalta viivalta.”

Samalta viivalta lähtemisellä voi perustella monia radikaaleja muutoksia yhteiskunnassa. Kaiketi kokoomusnuoret vaativat perintöoikeuden poistamista ja varallisuuden tasajakoa, vai millä muulla keinoin jokaisen suomalaisen varpaat saadaan yhden ja saman valkoisen kalkkiviivan taa? Toimenpiteinä ne ainakin vähentäisivät yhteiskunnassa positiivisen syrjinnän haittoja.  

Rydman pelkää ”orwellilaista yhteiskuntaa, jossa vallitsee tasa-arvo, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”.

Kuitenkaan kokoomusnuoret eivät ainakaan vielä ole huomanneet vaatia kirkon verotusoikeuden lopettamista. Mitä uskontoon tulee, enemmistö on Suomessa tasa-arvoisempaa kuin vähemmistöt. Rydmanin pelko on jo toteutunut.

 

Olipa hyvä, että Rydman otti George Orwellin puheeksi. Käsitin saman tien, ettei kokoomusnuorten logiikkaa voi ymmärtää, jollei taida kaksoisajattelua. Kaksoisajattelusta ja uuskielestä Orwell kirjoittaa teoksessa Vuonna 1984. Valvovan Isoveljen ohella ne suojaavat Puolueen valta-aseman diktatuurissa. Kaksoisajatteluun kykenevällä ihmisellä voi olla kaksi täysin ristiriitaista mielipidettä, mutta hän hyväksyy ne molemmat. Kokoomusnuorten periaateohjelman, liittohallituksen julkilausuman ja Rydmanin puheiden käsittäminen vaatii kaksoisajattelua.  

Muu ei voi selittää sitä, että toisella kädellä heilutetaan ilmassa positiivista syrjintää vastustavaa kannaria ja toisella kerätään taskuun yhteiskunnan tukea. Kokoomusnaisten puheenjohtaja, opetusministeri Henna Virkkunen heitti jauhot itseään kokemattomamman puoluetoverinsa suuhun ennen kuin poliittisen kentän vasen laita ehti herätä. Virkkunen muistutti kokoomusnuorten nauttivan erityiskohtelua, jota julkilausumassaan vastustavat.  

Rydman ja kokoomusnuoret taitavat kaksoisajattelun, mutta eivät ole yksin edustamassa orwellilaisuutta Suomen poliittisessa kentässä. Kokoomusnuoret pesaasi kaikkea muuta kuin omaperäisesti perussuomalaista kansanedustajaa, Jussi Halla-ahoa, joka kynäili perussuomalaisten julkilausuman rasismia vastaan.  

Rydman on pieni untuvikko, joka hiihtää Halla-ahon perässä ja poimii mediaosumia myös itsellensä. Halla-aho on seuraajiensa kanssa tehnyt jo pitkään työtä niin sanotusti orwellilaisessa hengessä. He tekevät samaa suomen kielelle kuin Puolue uuskielelle Vuonna 1984 -kirjassa.

Uuskielestä puuttuvat harhaoppiset ja toisarvoiset sanat, kuten oikeus, moraali, demokratia, jotka ovat uhkana vallalle. Sanojen poistamisen lisäksi Puolue hallitsee kieltä luomalla uusia käsitteitä ja sekoittamalla vanhojen sanojen merkityksiä.  

Maahanmuuttokriitikot ovat lukeneet Orwellinsa. Jos he saisivat päättää, rasismi olisi jo poistettu Nykysuomen sanakirjasta. Valta kieleen on valtaa ihmisten mieliin. Kun sanojen merkitykset hämärtyvät tarpeeksi, ilmiöt katoavat todellisuudestammekin ja me kaikki elämme orwellilaisessa yhteiskunnassa.

Kirjoittaja on internetpersoona, joka hirnuu puskista salanimen takaa.

  • 31.5.2011