Yhteiskunta

Näkökulma: Onko Suomi länsimainen oikeusvaltio?

Lukuaika: 2 minuuttia

Näkökulma: Onko Suomi länsimainen oikeusvaltio?

Teksti Ulla Klötzer

Avoin kirje Suomen oikeus- ja sisäasiainministereille poliisien toiminnasta Olkiluoto Blockaden yhteydessä 20. elokuuta.

Eurajoella, Olkiluotoon menevällä tiellä, järjestettiin Olkiluoto Blockade -mielenosoitus elokuun 20. päivänä. Mielenosoitus oli täysin rauhanomainen. Se oli useimmille osallistujille protesti sille, että Fukushiman atomivoimalakatastrofista huolimatta Suomessa jatketaan teknisten ja taloudellisten ongelmien rasittaman OL 3 -ydinvoimalan rakentamista.

Tämän lisäksi kahdelle uudelle atomivoimalalle on olemassa eduskunnan tekemä periaatepäätös. Näin siitä huolimatta että monet mielipidemittaukset ovat osoittaneet suomalaisten suhtautuvan kielteisesti uusien reaktoreiden rakentamiseen.

Maaliskuussa heti Fukushiman onnettomuuden jälkeen MTV3:n vaalikoneisto osoitti, että 59 prosenttia suomalaisista katsoo, ettei ydinvoimaa tarvitse rakentaa lisää. Kesäkuussa Ipsos MORI:n tekemä, 24 maata käsittävä mielipidemittaus osoitti, että 62 prosenttia ihmisistä ympäri maailmaa vastustaa atomivoimaa.

Monessa länsimaisessa demokratiassa, kuten Saksassa, Sveitsissä ja Italiassa, hallitukset ovat Fukushiman jälkeen taipuneet kansan tahtoon ja päättäneet olla rakentamatta uusia reaktoreita.

Toukokuussa kymmenen EU-maata, joilla ei ole atomivoimaa perustivat Itävallan ympäristöministerin aloitteesta, allianssin atomivoimaa vastaan. Päämääränä on saada aikaiseksi reaktoreiden stressitestejä atomivoimamaissa sekä toimia atomivoiman nopean luopumisen puolesta Euroopassa.

Moni Olkiluoto Blockaden osallistuja koki, että yhteiskunnallinen moraalinen ja eettinen vastuu vaati ryhtymistä kansalaistottelemattomuuteen koska Suomessa poliitikot ja media vaikenevat atomivoiman tuhovoimasta eivätkä toimi kansan tahdon mukaisesti.

Tähän rauhanomaiseen kansalaistottelemattomuuteen vastattiin kovin elein.

Aamulla kello 6.45 pidätettiin ensimmäiset neljä henkilöä kun mielenosoittajat jättivät heille osoitetun paikan penkereella ja menivät Olkiluotoon menevälle tielle blokkaamaan liikennettä. Kukaan näistä neljästä ei ollut saanut lain vaatimaa kolmea varoitusta ja käskyä poistua paikalta muodostettuaan ketjun tiellä.

Pari tuntia myöhemmin pidätettiin yli 30 henkilöä, josta osa oli kuullut kolme varoitusta, mutta olivat valmiit asian yhteiskunnallisen tärkeyden takia joutua syytetyksi niskoittelusta, josta on maksettava sakot.

Osa pidätetyistä oli ulkomaalaisia eikä poliisi ilmaissut varoituksia muuten kuin suomeksi. Aamulla varhain oli myös pidätetty noin kymmenen nuorta, jotka kuuluivat eri pienryhmiin. Myöhään iltapäivällä pidätettiin vielä kahdeksan ruotsalaista nuorta.

Putkassa olo oli varsinkin nuorille ensi kertaa kansalaistoimintaa harjoittaneille todella nöyryyttävää. Poliisin päämääränä oli ilmiselvästi, samankaltaisia tilanteita muualla Euroopassa kokeneelle, kurittaa ja nujertaa nuoria, jotta he eivät uskaltaisi toista kertaa harjoittaa kansalaistottelemattomuutta.

Naisten putka oli noin 12 neliön mittainen. Tähän ikkunattomaan tilaan, jonka nurkassa oli WC-allas, jota valvottiin kameralla ja joka huuhdeltiin satunnaisesti jonkun toimesta ulkoapäin, ahdettiin 17 nuorta naista ja allekirjoittanut 62-vuotias.

Tilassa oli todella kylmä sementtilattia ja yksi ainoa patja, johon mahtui istumaan kuusi henkeä kerralla. Vessapaperia ei ollut. Sen saamiseksi jouduttiin taistelemaan pari tuntia. Patjoja ei saatu lisää ollenkaan vaikka toistuvasti pyydettiin.

Näistä vaatimuksista meitä rangaistiin sammuttamalla valot vähäksi aikaa. Myöhemmin näimme, että patjoja olisi löytynyt muista tyhjinä olleista selleistä.

Tällaisissa oloissa vietimme neljästä seitsemään tuntia. Ensimmäisten pidätysaika venyi bussissa vietetty odotusaika mukaan lukien noin kymmentuntiseksi. Omaa ruokaa emme saaneet ottaa pidätysbussiin tai putkaan mukaan.

Lopuksi kaikista otettiin kolme valokuvaa, jokaisen sormen ja koko käden jäljet, mitattiin kehon ja jalan pituus ja punnittiin – siis sama menettely kuin vakavia rikoksia tehneiden kohdalla. Poliisin hidas toiminta kaikkine toimenpiteineen vaikutti tahalliselta.

Pyydän vastausta oikeus- ja sisäasiainministereiltä seuraaviin kysymyksiin:

– Katsotteko tällaisen käsittelyn olevan oikeutettua tilanteessa jolloin monen, erityisesti nuoren ihmisen huoli atomivoiman vaaroista on todella suuri?

– Onko tällainen nuorten ihmisten kohtelu demokraattisen länsimaisen oikeusvaltion mukaista?

– Kuka antoi käskyt poliisivoimille toimia tällä tavalla?

Helsingissä 26.8.2011. Kirjoittaja on 62-vuotias opettaja.

  • 2.9.2011