Yhteiskunta

Näkökulma: Koneisto kakoo

Lukuaika: 2 minuuttia

Näkökulma: Koneisto kakoo

Teksti Olli-Pekka Haavisto

Olkiluoto Blockade -tapahtuma osoitti suomalaisen poliisijohdon surkeuden, Olli-Pekka Haavisto kirjoittaa. Haavisto osallistui koko päivän mielenilmaukseen 28. elokuuta ja näki miten mielenosoittajia riepoteltiin. Poliisilla on oppimisen paikka.

Poliisikoneistolla olisi ollut aikaa oman väkensä kouluttamiseen, ilmoitettiinhan Olkiluoto Blockade 28/8 -tapahtumasta kuukausia etukäteen. Nykyisin poliisi on kansainvälisesti verkottunut: toimintamenetelmistä olisi ollut helppo kysäistä muualta Euroopasta, jossa blokkaus ei ole uutta.

Olin paikalla aamukuudesta. Rivipoliisit ottivat pääasiassa rennosti, mutta kenttä- tai ylemmän johdon asiantuntemattomuudesta johtuen toimittiin myös tavoilla, jotka ovat lainvastaisia tai muuten täysin kyseenalaisia.

Blokkaukseen valmistautujat keskustelivat useissa yhteyksissä siitä, että ambulansseiksi naamioituneita pakettiautoja poliisiketjujen ohittamiseksi ei missään oloissa tule käyttää, koska näiden hälytysajoneuvojen toiminta saattaa olla sekunneista kiinni. Punaisen Ristin ja vastaaviin tunnuksiin tulee aina voida luottaa. Poliisi oli tuonut paikalle ensihoitoauton, joka liikuskeli blokkausalueella pitkin päivää. Useiden silminnäkijoiden mukaan auto toimi valo- ja videokuvauspaikkana. Mahtoiko poliisijohto ottaa huomioon, millainen riski on aiheuttaa luottamuksen katoaminen ambulanssitunnuksiin?

Blokkaajat käyttivät toisiinsa kytkeytyessään ketju- ja putkimenetelmää, jossa ranteeseen sidottu ketju koukutetaan putken sisällä olevaan kiinnikkeeseen. Tällaisen kytketyn ihmisrykelmän siirtämiseen tarvitaan vähintään kaksi nostajaa per henkilö, ellei tahallisesti haluta aiheuttaa kipua, nivelrikkoja tai luunmurtumia. Keskieuroopalaisten poliisien asiantuntemukseen tieto kuuluu. Blokkauksessa neljä poliisia raahasi kolmea blokkaajaa tien sivuun, ja tuskallinen vaaratilanne syntyi tarpeettomasti.

Rivipoliisien hyväksi on sanottava, että myöhemmin vastaava tilanne hoidettiin etäältä otetun valokuvan mukaan ainakin kuuden poliisin voimin.

Muutama väärään ammattiin eksynyt rivipoliisien joukossa oli. Kolme nuorta istui rauhassa tiellä, kun poliisi numero 604 otti yllättäen yhtä istujista otteen takaapäin niskasta ja leuan alta, ja nosti. Liike on äärimmäisen vaarallinen, siksi perusteet rikostutkintaan ovat olemassa. Kaulassa on hermopisteitä, jotka voivat salpauttaa hengityksen tai aiheuttaa hermostovammoja. Nosto voi myös vahingoittaa niskanikamia, mistä pahimmillaan voi seurata neliraajahalvaus. Tapauksesta saatiin kuvasarja, joista ilmenee, että edes vieressä seisseet poliisimiehet eivät olleet kovin innostuneita kumppaninsa isottelusta. Eivät he tosin estäneetkään sitä.

Erityisen paheksuttavana näyttäytyi lehdistönvapauden täysin perusteeton rajoittaminen. Kun poliisit alkoivat irrottaa voimapihdeillä toisiinsa kytkeytyneitä, muut mielenosoittajat ja toimittajat ajettiin noin sadan metrin päähän. Paikalliset asukkaat saivat jäädä lähistölle. Se osoittaa, ettei poliisien toimien vuoksi ollut mitään todellista tarvetta häätää median edustajia.

Päivän mittaan sattui useita kertoja, etteivät poliisit huolehtineet liikenneturvallisuudesta. Eräs autoilija päästettiin ajamaan vauhdilla Olkiluodontien ja valtatie 8:n risteykseen, joka oli poliisin osoittama mielenosoituspaikka. Auto kaatoi pari polkupyörää ja oli ajamassa maassa istuvien ihmisten päälle, ennen kuin joukko mielenosoittajia ehti juosta väliin. Vasta sitten poliisi ohjasi kaahaajan pois alueelta.

Vielä vakavampi tilanne syntyi, kun Nostokonepalvelun 75 tonnin erikoisnosturiauto yritti mielenosoituspaikan läpi. Seisoin itse laitteen edessä ja näin selvästi ohjaamoon. Kuljettaja vilkaisi huolimattomasti sivupeiliin ja alkoi peruuttaa takana olevien ihmisten päälle. Nämä ehtivät alta pois, mutta monsteri ruttasi takana ollutta oman firman autoa, josta kuva ohessa. Vasta tämän jälkeen eräs poliiseista saapui puhuttelemaan kuljettajaa.

Nämä ankeudet eivät saaneet mielenilmaukseen osallistuneiden hilpeää mielialaa horjutetuksi. Ja majoituspaikassa nauru pyrskähteli, kun verkkouutisista saimme tietää poliisin sulkeneen osittain ilmatilan Porin lennonjohdon alueella. Kukapa olisi aavistanut etukäteen, että poliisi blokkaa meidän puolesta jopa ilmatiet!

Katso lisää Vesa Mäkisen kuvia tapahtumasta jutusta Kuvissa: Olkiluodon tiesulku.

  • 8.5.2011