Yhteiskunta

Matka saartorenkaaseen

Lukuaika: 2 minuuttia

Matka saartorenkaaseen

Teksti Silja Ylitalo, Oaxaca

Silja Ylitalo tapasi Oaxacassa triqui-aktivisteja ja kysyi, mitä tapahtui 27. huhtikuuta, kun suomalainen Jyri Jaakkola menetti henkensä. Kuka hänet ampui ja miksi?

Eduardo Vasconcelosin bulevardilla, hieman Oaxacan keskustan ulkopuolella, on katusulku. Viitisenkymmentä mielenosoittajaa vaatii Secretaría de Finanzas -viraston edustalla hallitusta kantamaan vastuunsa: selvittämään kymmenet murhat ja puuttumaan väkivaltaan triqui-kansan alueella.

27. huhtikuuta triqui-alueelle San Juan Copalan kuntaan lähtenyttä sovitteludelegaatiota vastaan suuntautui hyökkäys, jossa kuoli kaksi ihmistä. Toinen heistä on turkulaisen Uusi Tuuli -järjestön aktiivi Jyri Jaakkola.

Seuraavat tiedot tapahtumien kulusta kuulin katusululla niiden järjestöjen edustajilta, jotka olivat olleet organisoimassa San Juan Copalan delegaation tylysti päättynyttä matkaa.

Noin 20-hengen delegaatio lähti tiistaina 27. huhtikuuta yhdentoista aikaan aamulla Huajapan de Leónista kohti San Juan Copalaa. Osanottajia oli paikallisista järjestöistä, opettajien ammattiliitosta ja tiedotusvälineistä, mukana oli myös aktivisteja Belgiasta, Italiasta ja Saksasta. Jaakkolan lisäksi delegaatioon kuului suomalainen Meri Mononen, helsinkiläinen ihmisoikeusaktivisti, joka on kunnossa.

Noin kymmenen kilometriä ennen saapumista La Sabanaan, San Juan Copalan lähikuntaan, delegaatio joutui pysähtymään, sillä tie oli suljettu kivenjärkälein. Pian sen jälkeen alkoi tulitus.

Järjestöjen edustajien mukaan hyökkääjiä oli viitisentoista, ja he kuuluivat hallitsevan PRI-puolueen tukemaan puolisotilaalliseen Ubisort-ryhmään. Delegaation jäsenet lähtivät juoksemaan karkuun vuorille, kuka mihinkin suuntaan. Tulitus jatkui, vaikka hyökkääjät näkivät, ettei delegaatio ollut aseistettu.

Ne, jotka eivät päässeet pakenemaan autoista, vietiin kuulusteltavaksi ja uhattiin tappaa. Osa karkuun juosseista on edelleen kateissa. Useat haavoittuivat. Jaakkola ja toinen hyökkäyksessä kuollut matkustivat ensimmäisenä tiesululle saapuneessa autossa.

Punaisen Ristin ambulanssi saapui noutamaan haavoittuneita, mutta jouduttuaan tulituksen kohteeksi se kääntyi pois. Yksi haavoittuneista on päässyt sairaalaan, muut ovat edelleen tavoittamattomissa. Oaxacan hallituksen mukaan alueelle on liian vaarallista mennä.

Ubisortin kautta hallitus on käytännössä yksi konfliktin osapuolista.

Sovitteludelegaatioon kuului myös paikallisen Mult-I-järjestön jäseniä. He toivoivat saavansa Ubisortin edustajat samaan neuvottelupöytään alueella partioivan kilpailevan ryhmittymän kanssa. Delegaatio oli viemässä viranomaisten hylkäämälle alueelle myös ruokaa, vettä ja vaatteita.

Triqui-alue on kärsinyt murhista ja väkivaltaisuuksista jo vuosia. Tämän vuoden alusta asti Ubisort on pitänyt San Juan Copalan asukkaita käytännössä pankkivankeinaan. Teitä vartioidaan, sähköt ja vesi on katkaistu eikä kouluissa ole ollut opettajia tammikuun jälkeen.

Viranomaiset eivät ole asukkaiden pyynnöistä huolimatta puuttuneet aluetta riivaavaan väkivaltaan, siellä tapahtuneita murhia ei ole tutkittu eikä ketään rangaistu.

Tällä hetkellä järjestöt odottavat kadonneita jäseniään palaavaksi Oaxacaan. Tilanne triqui-alueella on tulenarka, ja järjestöt pelkäävät, että osavaltion hallitus käyttää tapahtumia hyväkseen voidakseen lähettää armeijan paikalle. San Juan Copala on autonimiseksi julistautunut alue, jonka hallitus mieluusti ottaisi haltuunsa.

Lue myös Kukka Rannan artikkeli Vapaakaupan uhrit.

Silja Ylitalo seuraa tilannetta Oaxacassa, lisää raportteja myöhemmin Fifissä.

  • 8.5.2011