Yhteiskunta

Hyvän maun rajoilla

Lukuaika: < 1 minuutti

Hyvän maun rajoilla

Teksti Heidi Huhtala

Manga-versio Mein Kampfista. Kansansivistystä vai huonoa makua? Menestyssarjakuva sai Japanin ja Saksan miettimään uusnatsismin leviämistä.

Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta. Näin tuntuu ajattelevan japanilainen kustannusyhtiö East Press, joka on julkaissut manga-version Adolf Hitlerin yli 80 vuotta sitten kirjoittamasta Mein Kampfista.

Natsidiktaattorin teoksesta väännetty sarjakuva on herättänyt odotetusti laajaa huomiota niin japanilaisessa kuin kansainvälisessäkin mediassa. Sen pelätään kannustavan lukijoita uusnatsistiseen ajatteluun.

Mein Kampf on edelleen pannassa useissa maissa, muun muassa Saksassa ja Itävallassa. Päivälehti Yomiuri Shimbunin entinen Saksan kirjeenvaihtaja Yoshio Kisa kirjoittaa uusnatsismin leviämisen pelosta.

”Müncheniläisissä lehtikioskeissa näkee äärioikeistolaisia lehtiä. Saksassa on useita uusnatsiryhmiä, jotka mobilisoivat tuhansia äärioikeistolaisia. Viranomaiset varovat heidän provosoimistaan.”

Kustannusyhtiö puolustelee sarjakuvaa sillä, että Mein Kampf on kuuluisa kirja, jonka vain harva on lukenut. ”Mielestämme tämän mangan kautta saa aavistuksen sekä Hitleristä ihmisenä, että hänen ajattelustaan, joka johti sellaiseen tragediaan.”

Mein Kampf -sarjakuvan ensimmäistä painosta on myyty noin 45 000 kappaletta. Sarjakuva kuuluu East Pressin sarjaan, jossa on aiemmin ilmestynyt manga-versiot useista kirjallisuusklassikoista, kuten Dostojevskin Karamazovin veljeksistä ja Marxin Pääomasta.

  • 8.5.2011