YleinenKirjoittanut Sonja Hyppänen

Hyviä uutisia

Lukuaika: 2 minuuttia

Hyviä uutisia

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Sonja Hyppänen

Sea Shepherdin kapteeni Paul Watson pelmahti laivalle livistettyään viranomaisilta heinäkuussa Saksassa.

Noin viikko sitten koimme erittäin iloisen yllätyksen: kapteenimme Paul Watson pelmahti laivalle livistettyään viranomaisilta tämän vuoden heinäkuussa Saksassa. Nyt tuntuu kun hän ei olisi koskaan lähtenytkään laivalta viime vuoden Etelämantereen kampanjan jälkeen.

Aikaisemmin tänä vuonna Paul vietti 70 päivää vankina ja kotiarestissa Saksassa. Häntä pidettiin kiinni Saksassa Costa Rican pyynnöstä liittyen kymmenen vuotta vanhaan tapaukseen, jossa Paul ja muu Farley Mowat -laivan miehistö estivät costaricalaisten kalastajien laittoman hainpyynnin. Paulin ollessa Saksassa myös Japani työnsi lusikkansa soppaan ja yhdessä Costa Rican kanssa maat vaativat Paulia Interpolin punaiselle listalle. Syytteet laittoman hainpyynnin estämisestä ja laittomaan valaanpyyntiin puuttumisesta pistävät taas miettimään kenen näissä tapauksissa pitäisi olla oikeudessa.

mainos

Paulin myötä laivan iltojen iloksi ovat myös palanneet haudanvakavat pokeri-illat. Tänäkin vuonna ratkaistaan Etelämantereen pokerimestaruus kampanjan loppua kohden. Laivamme kohdalta tuntuu, että Operation Zero Tolerance on todella alkanut vasta nyt, vaikka maa jäi taakse jo aikaa sitten.

Myös Japanin valaanpyyntilaivasto on lähtenyt matkaan, valitettavasti. Yleensä laivasto on seilannut Japanista marraskuun puolessa välissä, joten se on tätä kirjoittaessani yli kolme viikkoa myöhässä. Tämä tarkoittaa kolmea viikkoa vähemmän tappamista. Valaanpyyntilaivasto on tehnyt tappiota jo vuosia. The New York Timesin mukaan viime vuoden tappiot olivat 20 miljoonaa USA:n dollaria, huolimatta siitä että laivasto sai 30 miljoonaa dollaria tukia Japanin tsunamiapurahastosta.

Paulin lisäksi Sea Shepherdin laivasto vahvistui neljännellä laivalla. Tarkkaan varjeltu salaisuus Sam Simon paljastettiin muutama päivä sitten Hobartissa, Tasmaniassa. Aluksen hankinnan rahoitti tv-sarja Simpsoneiden luoja Sam Simon. 56-metrinen, hohtavan valkoinen laiva on entinen Japanin hallituksen alus, joka on ollut osana JARPN-valaanpyyntiohjelmaa keräämässä tietoja merivirroista. Hykerryttävää.

Olemme olleet merillä jo lähemmäs toista kuukautta. Aika laivalla kulkee eri reittejä kuin maakrapujen maailmassa. Viikonpäivät ja tunnit eivät ole tärkeitä tai vakioita maailmassa, jossa aikavyöhykkeet ja päivämäärärajat lipuvat laivan kölin ali huomaamatta. Ajan kulumisen tajuaa siitä, että hammastahnatuubi on taas tyhjä – tai että ihan eilen Suomesta (todellisuudessa vuonna 2011) ostetut kengät sopisivat paremmin linnunpelättimelle.

Kosketamme tuskin maata ennen kuin valaanpyyntilaivasto on lähetetty takaisin kotimaahansa tai valaanpyyntikausi loppuu maaliskuussa, kiitos Interpolin punaisen listan. Onnittelen itseäni nerokkaasta ideasta lähettää joululahjat Suomeen jo marraskuun alusta, aavistellessani että laivan polttoaine- ja ruokatarviketankkaukset hoidetaan Paulin saapuessa merillä.

On aika ruveta valmistautumaan laivan omaan jouluun, johon kuuluu joululahjan askarteleminen arvotulle miehistötoverille. Viime vuonna salainen joulupukkini neuloi minulle kaulaliinan. Tänä vuonna toivon lämpimiä sukkia.