Teksti Meeri Koutaniemi
Gambian homovainoja paennut Jawara istuu Metsälän säilöönottokeskuksessa kohta neljättä kuukautta. Käännytyspäätöksen saanutta Jawaraa eivät odota kotimaassa perhe ja ystävät, vaan varma vankilatuomio.
Jawara saapui Suomeen yli vuosi sitten rajan takaa Venäjältä. Olot kotimaassa kävivät tukalaksi, kun Jawaran ja hänen miesystävänsä intiimi suhde ajautui lähipiirin tietoon. Gambiassa julkisesti homona eläminen tarkoittaa lain vastaisesti elämistä.
Jawara pakeni maasta, kun uhkailu ja kiristys kävivät sietämättömiksi. Homoudesta kuulleet keksivät kiristää Jawaraa ja hänen miesystäväänsä uhkaamalla ilmoittaa heidät viranomaisille, ellei vaadittuihin rahallisiin korvauksiin suostuttaisi. Pian Jawaran miesystävä vangittiin. Hän istuu tällä hetkellä Gambiassa 25 vuoden vankeustuomiota homoudestaan, Jawara kertoo.
Suositeltava rangaistus luonnonvastaiseksi sukupuoliyhteydeksi kutsutusta homoudesta on 14 vuoden vankilatuomio. Se ei Jawaran mukaan vastaa todellisuutta, vaan tuomioita annetaan mielivaltaisesti. Varakas perhe voi ostaa poikansa vapaaksi homosyytteistä.
”Päätös tuomioiden kestosta ei perustu mihinkään. Oikeuslaitos ei noudata minkäänlaista vuosivakiota – se on olemassa vain paperilla.”
Jawara on hakenut vuoden maassaolonsa aikana turvapaikkaa kahdesti. Ensimmäisessä hakemuksessa hän ei uskaltanut mainita syyksi homouttaan, sillä luuli Suomessa olevan yhtä lailla homouden tuomitseva lainsäädäntö. Jawara sai kumpaankin hakemukseensa kielteisen päätöksen.
Käännytyspäätöksen saanutta Jawaraa uhkaa nopea kotimaahansa palautus, josta voidaan ilmoittaa hänelle vasta muutama tunti ennen lähtöä lentokentälle.
Kun Jawaraa helmikuussa siirrettiin Kemistä Metsälän säilöönottokeskukseeen, hänelle ei kerrottu, että säilö tarkoittaa lähes täydellistä eristämistä muusta maailmasta. Lähes kolmen kuukauden säilössä olemisen jälkeen Jawara kertoo fyysisen kuntonsa olevan hyvä. Henkistä musertumista on sen sijaan ollut mahdoton estää.
”Täällä tarjotut harvat aktiviteetit eivät pysty pitämään henkistä tasapainoa yllä. Kaikki tekeminen on suorassa yhteydessä mieleen. Jos mieleni ei ole vapaa, en voi myöskään nauttia tekemistäni asioista suljetussa ympäristössä”, Jawara kuvailee.
Maahanmuuttovirasto on esittänyt virallisessa kannassaan, ettei Jawaran todistusaineisto häntä uhkaavista vaaroista ole tarpeeksi uskottava. Myös Jawaran homoseksuaalisuutta epäillään, koska hän ei oletettavasti kykene todistamaan seksuaalista suuntautumistaan. Käännytyspäätöksessä mainitaan, ettei Maahanmuuttovirasto myöskään usko Jawaran joutuvan vankilaan kotimaassaan.
Jawara ja Gambian tilannetta kritisoineet ihmisoikeusjärjestöt ovat toista mieltä.
”Olen 110-prosenttisen varma tulevasta tuomiostani kotimaassani”, Jawara sanoo rauhallisesti.
”Gambiaa johtaa diktaattori, joka on valmis vangitsemaan ja tappamaan kenet tahansa politiikkansa tieltä. Hänen epäsuosiossaan olevilla on kolme vaihtoehtoa. Totella, mennä vankilaan tai kuolla.”
Gambian presidentti Yahya Jammeh on pitänyt valtaa maassa vuodesta 1996 lähtien. Gambiassa ei ole vielä homoutta kieltävää lakia, mutta vankilatuomio langetetaan rikosartikla 144:n mukaisesti normaalisti 14 vuodeksi. Jammeh on vannonut julkisesti ”katkaisevansa pään jokaiselta homolta, joka jää Gambiaan”. Lisäksi presidentti on kertonut löytäneensä parannuskeinon maata koettelevaan aidsiin yrttien ja Koraanin säkeiden avulla.
Jawara kertoo noin 85 prosentin gambialaisista suhtautuvan homoihin negatiivisesti. Homojen ajatellaan olevan ”likaisia paskiaisia”.
”Asemani gambialaisessa yhteiskunnassa on nolla. Ympärilläni elävät gambialaiset luokittelevat minut homouteni takia hyödyttömäksi ja likaiseksi ’asiaksi’. Heidän silmissään minulla ei ole olemassa ihmisarvoa.”
Jawaran mukaan hänen kuvansa ja henkilötietonsa ovat Gambian viranomaisten hallussa. Jos Jawara joutuu Gambian lentokentän viranomaisten haltuun, hän päätyy suoraan vankilaan.
Jawaralla ei ole kotimaassaan tukiverkostoa. Perheeseen kuuluva isä istuu vankilassa syytettynä noituudesta ja vanhempi sisko on ottanut etäisyyttä jouduttuaan veljensä homouden takia pahoinpidellyksi. Äitinsä Jawara menetti 4-vuotiaana.
”Minulla ei ole Gambiassa jäljellä mitään. Yhteisöni on pakotettu hylkäämään minut”, Jawara kertoo.
Jawara on väsynyt todistelemaan Suomen viranomaisille kotonaan kohtamaansa todellisuutta. Suomen lainsäädännön mukaan Suomen tulisi tarjota suojelua Jawaralle. Jawara täyttää sekä turvapaikan, oleskeluluvan että humanitaarisen suojelun saamiseksi tarvittavat kriteerit.
”Vapauteni on suomalaisten viranomaisten käsissä. Näköjään myös Suomessa minua pidetään homouteni takia rikollisena ja rangaistuksena minut lähetetään kotimaani vankilaan.”
Jawaran seksuaali-identiteetti voi koitua hänen kohtalokseen. Silti Jawara seisoo päätöstensä ja pakonsa takana.
”Viime vuosina kokemani on vain vahvistanut omaa haluani puhua ja taistella homojen oikeuksien puolesta. Jokaisen tulisi saada elää elämäänsä vapaana – sellaisena kuin itse haluaa.”
Haastateltavan nimi on muutettu.