Hämeentie 48Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Poistakaa tuo mies matkustamosta

Lukuaika: 2 minuuttia

Poistakaa tuo mies matkustamosta

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Hanna Nikkanen

Näin lentomatkustaja voi estää käännytyksen.

Hyvä lukija. Saatat joskus istua lähtöön valmistautuvassa lentokoneessa, kun poliisi kantaa sisään rimpuilevan ulkomaalaisen. Käännytykset hoidetaan nimittäin usein tavallisilla reittilennoilla. Miten silloin toimit?

Gambialainen Jawara – se ei ole hänen oikea nimensä – rimpuili tiistaina suomalaisten poliisien lujassa otteessa. Jawara on homomies, jonka miesystävä kärsii Gambiassa 25 vuoden vankeustuomiota homoudestaan.

Jawara pakeni kotimaastaan välttääkseen saman kohtalon, mutta Suomen maahanmuuttovirasto piti asiallisena palauttaa hänet sinne. Tiistaina epätoivoista Jawaraa kannettiin kohti lentokonetta. (Lue Meeri Koutaniemen juttu Pako homomiehen helvetistä.)

Rimpuileminen auttoi. Vastaan hangoittelevaa käännytettävää ei aina huolita matkustajakoneeseen. Epätoivoisen vangin rimpuilu on kiusallista viranomaisille ja ahdistavaa kanssamatkustajille. Lentokapteenit eivät mielellään kuljeta yhteistyöstä kieltäytyvää rimpuilijaa – matkustamon turvallisuus on heidän vastuullaan.

Jawara ei joutunut takaisin Gambiaan, vaan Pasilan poliisiputkaan. Vuorokautta myöhemmin Helsingin hallinto-oikeus ehti käsitellä Jawaran asianajajan tekemän valituksen ja totesi sen siinä määrin aiheelliseksi, että perui käännytyspäätöksen. Kolme kuukautta kalterien takana Suomessa viettänyt Jawara pääsi saman tien vapaalle jalalle. Hänen turvapaikkahakemuksensa käsitellään nyt uudelleen.

Rimpuileminen osti Jawaralle pääsyn suomalaiseen oikeusjärjestelmään; ne ylimääräiset 24 tuntia, jotka tarvittiin valituksen käsittelyyn. Jos Jawara olisi ollut heiveröisempi, lannistuneempi tai huumattu, hän olisi nyt Gambiassa, jonka diktaattori Yahya Jammeh on vannonut julkisesti katkaisevansa pään jokaiselta homolta, joka jää Gambiaan. Asianajajan tekemää valitusta ei ikinä käsiteltäisi, koska olisi jo liian myöhäistä.

Joskus sinun, hyvä lukija, vierustoveriksesi saattaa lentokoneessa osua epätoivoinen vanki, jota ollaan palauttamassa Gambiaan, Irakiin, Kongon demokraattiseen tasavaltaan tai johonkin muuhun paikkaan, joka on tuolle ihmiselle maanpäällinen helvetti. Kuten Jawaran tapauksessa, heidän turvapaikkaprosessinsa suomalaisessa oikeusjärjestelmässä saattaa olla kesken – tapauksen oikeuskäsittelyyn saattaa käännytyshetkellä olla vain joitain tunteja. Käännytyksen onnistuminen voi silloin olla kiinni sinusta, tuntemattomasta suomalaisesta.

Jos haluat estää käännytyksen, käänny matkustamohenkilökunnan puoleen. Pyydä, että rimpuilija poistetaan koneesta välittömästi, sillä et halua lentää samalla lennolla kuljetustaan vastustavan henkilön kanssa. Pyydä muita matkustajia liittymään vaatimukseen. Vetoa matkustamon turvallisuuteen. Pyydä henkilökuntaa välittämään asia lentokapteenin tietoon.

Hyvä Jawara: onneksi jaksoit rimpuilla.