Kirjoittanut Markku Tuhkanen

Miten kirppu pärjää googleikossa?

Lukuaika: 2 minuuttia

Miten kirppu pärjää googleikossa?

#vaalikahvit#vaalikahvit

Blogissa Markku Tuhkanen käsittelee lavealla otteella eduskunnan ja kotimaan politiikan edesottamuksia.

Pian sinäkin huomaat, että vahingosta viisastuu vain vahingossa, jos sittenkään.

Luovia sisältöjä tuottavien toimeentuloon vaikuttava lakiluonnos on loppusuoralla. EU:n tekijänoikeusdirektiivin pitäisi olla suomalaisissa lakikirjoissa jo kesäkuussa.

Monimutkainen ja kansallista liikkumavaraa sisältävä lain valmistelu on edennyt pitkälle poissa julkisuudesta.

Valmistelusta vastaavassa opetusministeriössä puhelin alkoi piristä vasta, kun maapallon toisella laidalla tapahtui.

Australiassa tuore lakiluonnos vaatii Googlea maksamaan uutismedioille niiden sisältöjen käytöstä. Bittijätti vastasi uhkaamalla poistaa googlauksen australialaisilta, jos lakitekstiä ei sorvata sopivammaksi.

mainos

Google on väläytellyt muskeleitaan myös Suomessa.

Kolme vuotta sitten, kesken tekijänoikeusjärjestö Teoston ja YouTuben välisiä korvausneuvotteluja, yhtiö poisti hetkeksi kaiken suomalaisen musiikin alustaltaan.

Jätti näytti kirpun paikan, Teostosta myönnettiin.

Nyt uuden direktiivin tavoitteena on harmonisoida EU:n laajuinen tekijänoikeuskäytäntö ja painostaa teknojätit sopimaan korvauksista oikeuksien omistajille. Vastuu jaettavien sisältöjen lainmukaisuudesta on myös haluttu sälyttää selkeästi niillä rahaa tekeville alustoille.

Tavalliselle kansalaisille ei ole luvassa sisältöjä rajoittavia pykäliä.

Julkisesti digijätit eivät ole olleet EU:n direktiivistä moksiskaan. Ilmeisesti ne uskovat pystyvänsä vaikuttamaan riittävästi valmiin lakitekstin muotoiluun kussakin jäsenmaassa.

Periaatteessa asia on pläkki. Teosten, kirjoitusten, biisien ja muun omintakeisen sisällön tekijöiden tulee saada korvaus hengentuotteidensa katselusta, kuuntelusta tai lukemisesta.

Mutta kun muita ansaintakanavia on tukittu, erityisesti koronan aikana, mitä muuta kirpuille jää enää vaivanpalkaksi, kuin julkisuus googleikossa? Sieltäkin siis häviää näpäytyksellä, jos Google niin haluaa.

Ranskassa ja Espanjassa, missä direktiivin osia on jo kansallisesti implementoitu, erityisesti pienet kustannusyhtiöt ovat panikoineet, kun Google on saman tien rajoittanut heidän sisältöjensä näkyvyyttä.

Jos lopulta uudessakin tekijänoikeuslaissa jakelualustan vastuu alkaa vasta siitä hetkestä, kun joku oikeudenhaltija itse ilmoittaa materiaalinsa laittomasta lataamisesta, kaikki säilyy pitkälti ennallaan.

Entäpä valvonta, millä muilla toimijoilla kuin Googlella ja kaltaisillaan on nykypäivänä riittävä kyky ja teknologia jäljittää kattavasti tekijänoikeusloukkauksia digiympäristössä?

Ei ainakaan meillä yksittäisillä kirpuilla.

P.S. Koska Voiman johto on evännyt minulta kulttuuriarviot, niin kehun tässä kohtaa Liksom Luxin uutta sinkkujulkaisua. Ihan rautaa! Ja kun kuuntelet Spotifyssa, niin tekijät saavat tekijänoikeuskorvauksia, eli ainakin kahvin ja pullan, sitten elokuussa. Tai no, viimeistään jouluna.