YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Huh huhtikuuta

Lukuaika: 2 minuuttia

Huh huhtikuuta

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 10.5.–16.5.

Päättynyt huhtikuu oli taas vaihteeksi kuukausi, joka nousi pitkän aikavälin lämpötilastoissa kärjen tuntumaan. Yhdysvaltain NOAA:n mukaan tämä huhtikuu oli mittaushistorian seitsemänneksi lämpimin huhtikuu, NASA:n mukaan neljänneksi lämpimin.

NASA:n tilastojen mukaan viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on ollut varsin monta lämmintä huhtikuuta. Vuodesta 1880 alkavien tilastojen kuusitoista lämpiminta huhtikuuta on sattunut vuonna 1990 tai sen jälkeen.

mainos

Tämän vuoden huhtikuu oli Isossa-Britanniassa lämpimin huhtikuu vuoden 1910 jälkeen.

Huhtikuun 2011 keskilämpötilan poikkeama vuosien 1971–2000 keskiarvosta. Punaiset pallukat ilmentävät keskimääräistä korkeampia lämpötiloja ja siniset keskimääräistä matalampia lämpötiloja. Mitä isompi pallukka, sitä isompi poikkeama keskiarvosta. (Kartta: NOAA)

Monilla seuduilla, jotka olivat huhtikuussa tavallista lämpimämpiä, on kärsitty samalla myös kuivuudesta. Ensin esimerkkejä Euroopasta: Ranskassa on paikoin kuivinta viiteenkymmeneen vuoteen, vettä säännöstellään, ja kuivuuden haitat tulevat näkymään tämänvuotisessa vehnäsadossa. Irlannissa maastopalot – usein tahallisesti sytytetyt – ovat kuormittaneet sikäläisiä palokuntia ”ennennäkemättömällä” tavalla.

Maastopaloista kärsittiin selvästi keskimääräistä enemmän myös eteläisissä Yhdysvalloissa, muun muassa karrellekuivuneessa Texasissa. Huhtikuu oli Yhdysvalloissa yleisesti ottaen ilmastollisesti ”historiallisten äärimmäisyyksien” luonnehtima. Kuivuuden lisäksi koettiin myös erittäin pahoja rankkasateiden aiheuttamia tulvia ja ennätyksellisen paljon tornadoja.

Erittäin voimakas tornado riepotteli Alabaman Tuscaloosaa Yhdysvalloissa 27.4.2011. Tornadon maastoon jättämä jälki näkyy tässä 2.5.2011 otetussa kuvassa vaaleanrusehtavana juovana lentokoneen vanan alla, melkein rinnakkain sen kanssa. Lentokoneen vana ulottuu sinertävänvalkeana viiruna suunnilleen kuvan vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan. Lähikuvia Tuscaloosan ja Alabaman tornadotuhoista on koottu In Focus -kuvablogiin. (Kuva: NASA Earth Observatory/Creative Commons)

Kiinassa kuivuus on saanut Jangtsen veden laskemaan paikoin matalammalle kuin viiteenkymmeneen vuoteen. Osa joesta on suljettu laivaliikenteeltä. Kolmen rotkon padosta on laskettu ylimääräistä vettä alajuoksun tilannetta helpottamaan.

Huhtikuun sään ääri-ilmiöitä on esitelty helppolukuisesti lisää NOAA:n kartassa. Kartta kuuluu osana katsaukseen, joka käsittelee maailman ilmaston tilaa huhtikuussa 2011.

Mikä sitten aiheuttaa tällaisia rajuja sääilmiöitä? Yhdysvaltojen tornadosuman mahdollisia syitä on eritelty UCAR:n ja NOAA:n nettisivuilla. Tapahtumat ovat hersyttäneet muitakin puheenvuoroja, muun muassa Wonk Roomilta ja Climate Progressilta. Tulvavahinkojen syitä on tarkasteltu Nature Newsissä.

Arktisen merijään huhtikuinen laajuus oli tänä vuonna viidenneksi pienin huhtikuinen laajuus sen jälkeen, kun satelliittiavusteiset mittaukset aloitettiin vuonna 1979.