YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Kuuma ja kostea 2010

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuuma ja kostea 2010

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 11.–17.1.

Jännittävä säävuosi 2010 on päättynyt, ja joitakin alustavia tilastoja on ehditty jo julkaista. Se ainakin on selvää, että maailmanlaajuisesti tarkasteltuna vuodesta tuli hyvin lämmin. Sekä Yhdysvaltain sääviraston Noaan että Nasan mukaan vuosi 2010 oli yhtä lämmin kuin tilastohistorian siihen mennessä kuumin vuosi 2005. Havaintotilastot alkavat vuodesta 1880.

2010 oli kolmaskymmenesneljäs perättäinen vuosi, jonka keskilämpötila oli koko 1900-luvun keskiarvon yläpuolella. Kaiken lisäksi 2010 melkein teki uuden lämpöennätyksen, vaikka sitä viilensivät sekä La Niña että auringon aktiivisuuden vähäisyys. Onko uusi lämpöennätysvuosi siis tuloillaan ehkä jo piankin?

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Yksittäisen vuoden täsmällinen sijoitus säätilastoissa ei toki ole yhtä olennaista kuin pitkän aikavälin trendi. Maailman keskilämpötilan trendi näyttää lämpenevältä, ja suuntaus on samanlainen paitsi Nasan ja Noaan myös Britannian Met Officen ja Japanin ilmatieteen laitoksen tilastoissa.

Vuoden 2010 keskilämpötilan poikkeama vuosien 1971–2000 keskiarvosta. Punaiset pallukat kuvastavat keskimääräistä korkeampia, siniset keskimääräistä matalampia lämpötiloja. Mitä suurempi pallukka, sitä suurempi poikkeama keskiarvosta. (Kartta: NOAA)

Vuosi 2010 oli erityisen lämmin Kanadan itäosissa ja Grönlannissa, missä vuoden keskilämpötila ylitti pitkän aikavälin keskiarvon paikoin jopa yli viidellä celsiusasteella. Kanadassa on koettu hämmentäviä ”talvihelteitä” myös nyt tammikuussa. Nunavutin territoriossa on kärsitty plussan puolelle nousseista päivälämpötiloista, kun normaalisti olisi parikymmentä astetta kylmempää, kertovat Nunatsiaq Online ja CBC News.

Vuosi 2010 oli maailmassa tilastohistorian sateisin vuosi. Nämä tilastot alkavat vuodesta 1900. Kartta havainnollistaa tavallisesta poikkeavien sateiden ja kuivuuden alueellista jakautumista viime vuonna:

Vuoden 2010 sademäärän poikkeama vuosien 1961–1990 keskiarvosta. Ruskeat pallukat kuvastavat keskimääräistä pienempiä, vihreät keskimääräistä suurempia sademääriä. Mitä suurempi pallukka, sitä suurempi poikkeama keskiarvosta. Poikkeuksellisen runsaat sateet saivat aikaan muun muassa Pakistanin sitkeät tulvat. (Kartta: NOAA)

El Niño ja La Niña ovat kaksi keskenään vuorottelevaa Tyynenmeren sääilmiötä, jotka vaikuttavat lämpötiloihin ja sademääriin muun muassa Australiassa. Viime vuoden puolivälissä El Niño vaihtui La Niñaksi, joka on sittemmin kehittynyt yhdeksi voimakkaimmista La Niña -tapahtumista puoleen vuosisataan.

Tyypillinen La Niña tuo Itä- ja Pohjois-Australiaan sellaisia sateita, jotka muutoin sataisivat merellä. Viime vuosi päättyikin Australian itäpuoliskossa varsin tulvaisissa tunnelmissa. Vuodesta 2010 tuli Queenslandin osavaltion kaikkien aikojen sateisin. Ja niinpä taas kerran keskustellaan siitä, että mikä osuus ilmastonmuutoksella voisi olla tämänkertaiseen sään ääri-ilmiöön.

Vuosi 2010 oli toki paljon enemmän kuin mitä Sääaseman lyhykäiseen katsaukseen mahtuu. Sääharrastajille suosittelemme silmäiltäväksi Noaan kokoamaa taulukkoa ja karttaa viime vuoden merkittävimmistä sääilmiöistä.