YleinenKirjoittanut samuli sinisalo

Yön pimeät tunnit

Lukuaika: 2 minuuttia

Yön pimeät tunnit

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Samuli Sinisalo

Silloin kaikki vaikeat poliittiset päätökset tehdään. Tai ollaan tekemättä.

Tiistai-iltana AWG-KP eli Kioton protokollan raide piti yhteisistunnon, jossa käsiteltiin viikon aikaansaannoksia. Puheenjohtaja John Ashen johdolla käytiin läpi, mitä eri työryhmät olivat saaneet aikaan sitten viikonlopun ja neuvottelutekstin julkaisun. Kuten arvata saattaa, raportoitavia tuloksia ei ollut paljon. Ilmastoneuvottelujen verkkaisella tahdillakin neljä ryhmää sai tuloksensa kerrottua vajaassa puolessa tunnissa.

Tämän jälkeen alkoi keskustelu siitä, miten ryhmän tulisi edetä. Puheenjohtaja Ashe painotti sitä, että ministeritason neuvottelut alkavat keskiviikkona ja ryhmän on ennen sitä saatava valmiiksi raportti, jonka pohjalta ministerit voivat jatkaa. Algeria kiteytti, puoliksi huumorillakin, että on hyvin vaikea kirjoittaa minkäänlaista raporttia, kun ei ole mitään raportoitavaa. Sveitsi huomautti että prosessi on ollut pitkä ja raastava ja he haluaisivat selvyyttä siitä miten jatketaan. Päivät ovat olleet pitkiä ja prosessi kaoottinen.

mainos

Ashe totesi, että vaikka hän kuinka haluaisi, hänellä ei ole valtuuksia tekstin valmistamiseen yksin, vaan se on tehtävä kaikkien osapuolten kanssa yhdessä. Sitten hän totesi että tämä istunto loppuu nyt ja kaikki siirtyvät samantien ’Berthel Torvaldsen’ -huoneeseen Bella Centerin toiselle laidalle. Siellä jatketaan tekstin työstämistä. Tulkit saavat mennä kotiin ja tarkkailijat voivat odottaa oven takana. Näin tehtiin, vaikka alunperin tämänkin istunnon piti olla kaikille avoin. Muuteman tunnin neuvottelujen jälkeen he saivat asiakirjan siihen kuntoon, että sen voi laitaa eteenpäin ministereille keskiviikkona.

Neuvottelujen toisenkin raiteen AWG-LCA:n oli tarkoitus pitää loppuistuntonsa tiistai-iltana. Päivän ohjelmaan alkamisaika oli merkattu seitsemäksi illalla. Kun kello rupesi käymään iltaa kohti, ilmoitettiin uudeksi ajaksi kahdeksan. Siinä vaiheessa juttelin Suomen delegaation kanssa ja he naurahtivat, että hyvä jos ennen puoltayötä päästään aloittamaan. Väliaikainen päivitys lupasi istunnon alkavan kymmeneltä, mutta vasta yhdentoista jälkeen saatiin neuvottelutekstit jaettua. Puolen yön maissa saatiin puheenjohtaja huoneeseen ja osapuolet rupesivat asettumaan paikoilleen.

Mutta yht’äkkiä jotain tapahtui ja puheenjohtaja Michael Cutajaria ja osapuolia taas vietiin. Ilmeisesti Valkoisesta Talosta tuli viesti, jonka seurauksena USA ja Kiina halusivat jatkaa konsultaatioita tekstistä. Osapuolet siis hävisivät huoneesta ja jatkoivat konsultaatioita. Seuraava tapahtuma oli kahden jälkeen aamulla kun G77 maat kokoontuivat neuvottelusalin etuosaan omaan neuvonpitoonsa.

Vihdoin neljän maissa osapuolet alkoivat palata saliin, poislukien USA ja muutamat kehitysmaat. He seisoivat käytävällä vielä keskustelemassa puheenjohtaja Cutajarin kanssa.

Kello 4.50 AWG-LCA:n kokous vihdoin julistettiin alkaneeksi. Edessä osapuolilla on kymmenen eri dokumenttia, jotka eri työryhmät olivat valmistelleet. Näistä pitäisi saada aikaiseksi sellainen paketti joka voidaan lähettää eteenpäin ministereiden kokoukseen jonka tulisi alkaa kymmeneltä aamulla.

Puheenjohtajan tavoitteena oli hyväksyä dokumentit yhdessä paketissa keskeneräisinä luonnoksina. Silloin osapuolet olisivat voineet saada hieman untakin tänä yönä. Mutta osapuolten pyynnöstä, USA etunenässä, eri maat alkoivat esitellä niitä kohtia tekstistä, joita he eivät hyväksyneet. Tätä istuntoa ei ollut tarkoitettu tekstin työstämiselle, mutta osapuolten pyynnöstä näin pääsi käymään.

Puolentoista tunnin työstämisen jälkeen Cutajar vetosi osapuoliin hyvin vahvasti, että nämä säästäisivät lisäkommentinsa aamupäivän kokoukseen, muuten dokumenttia ei saataisi muokattua ja tulostettua ennen aamupäivän kokousta. Tämä ei saanut kannatusta ja kommentien lisäämistä jatkettiin miltei seitsemään asti aamulla. Tällöin puheenjohtaja Cutajar sai vaivoin julistettua tekstin hyväksytyksi.