YleinenKirjoittanut samuli sinisalo

Uutisia Barcelonasta: jotain tapahtuu!

Lukuaika: < 1 minuutti

Uutisia Barcelonasta: jotain tapahtuu!

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Samuli Sinisalo

Gambia hoputtaa rikkaita maita.

Barcelonassa käydään ilmastoneuvotteluja koko tama viikko. Agenttimme Matt vinkkasi paikan päältä uutisen: maanantaina ryhmä, jossa Kioton sopimukselle neuvotellaan jatkoa (AWG-KP), alkoi pommilla.

Ensimmainen tapaaminen koski Annex 1:n, rikkaiden maiden, päästörajoituksia. Tämä on koko Kioton sopimuksen jatkon kannalta tärkein ja myös kiistanalaisin aihe. Edistys oli hyvin hidasta. Tämän kokouksen jälkeen kokoontui ryhmä, jossa keskustellaan ilmastonmuutokseen reagoimisen mahdollisista seurauksista eri maille. Ryhmissä siis istuvat hyvin pitkälti samat valtiot, aiheet vain vaihtuvat.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tässä kokouksessa Gambia teki koko Afrikan ryhmän puolesta aloitteen, että kaikki muut ryhmät keskeyttäisivät keskustelunsa siihen saakka kunnes rikkaiden maiden päästörajoituksista ollaan päästy sopuun. Aloite sai vahvaa kannatusta Algerialta, Egyptiltä, Bolivialta ja Venezuelalta. Silloin ryhmän puheenjohtajalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin keskeyttää istunto EU:n vastalauseista huolimatta.

Mitä tämä tarkoittaa neuvottelujen kokonaistilanteen kannalta? Sitä on vaikea arvioida. Ainakin sen Gambia sai aikaiseksi, että mikäli Kioton sopimukselle ei synny jatkoa, on syy Annex 1 -maiden harteilla, koska he eivät päässeet sopuun tulevista päästörajoituksista. Toisaalta Kioton sopimus on tarkeä elementti päästöjen rajoituksessa, ja on toivottava, että tämä ei kaada neuvotteluja lopullisesti.

Parhaassa tapauksessa Gambian aloite toimisi herätyksenä sille, että aika neuvotteluissa on käymässä vähiin ja tärkeintä on keskittyä olennaiseen. Loppuviikko näyttänee, miten neuvottelut jatkuvat.