YleinenKirjoittanut samuli sinisalo

Torstai oli toivoa täynnä

Lukuaika: 2 minuuttia

Torstai oli toivoa täynnä

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Samuli Sinisalo

Tuvalu toisti temppunsa ja oranssit paidat levisivät Köpiksessä.

Torstai ei tarjonnut suuria yllätyksiä Kööpenhaminassa. Kokouspaikka Bella Center on kuin jättimäinen muurahaispesä, jossa lähes 15 000 ihmismuurahaista toimittaa ja järjestää lukemattomia asioita samaan aikaan. Paljon tapahtuu koko ajan. Tässä muutamia torstain kohokohdista.

Kioton osapuolten kokouksessa, CMP:ssa, Tuvalu toisti eilisen temppunsa. Tällä kertaa käsiteltiin muutoksia Kioton pöytäkirjaan. 35 maata, Tuvalu mukaanluettuna, esitti oman luonnoksensa muutoksista ja vaativat työryhmän perustamista sen käsittelyyn.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kiistaa syntyi siitä, kun AWG-KP työryhmä on tehnyt töitä vuodesta 2005 asti Kioton sopimuksen toisen tavoitekauden ja protokollaan tarvittavien muutosten eteen. Pääosin AWG-KP on tehnyt töitä protokollan artikkelissa 3.9 määrättyjen päästövähennystavoitteiden uudistamista ajatellen. Uuden työryhäm perustaminen uutta tekstiä käsittelemään nähtiin häiritsevänä tekijänä AWG-KP:ta kohtaan, sekä yksinkertaisesti työmäärän kaksinkertaistamisena.

Tuvalu kuitenkin vaati omaa ehdotustaan käsiteltäväksi artikkeliin 20 pohjautuen, joka koskee protokollan minkä tahansa osan muuttamista ylipäätään ja joka määrää CMPn siksi elimeksi jossa muutosta käsitellään. Erittäin hyvä argumentti ja missä tahansa normaalissa Kioton osapuolten kokouksessa asia saatettaisiin hyväksyä ja työryhmä CMP:n alaisuuteen perustaa, mutta nyt aikaa on vähän. Muun muassa EU:n ja Egyptin vaatimuksesta työryhmää ei perustettu. Ja taaskaan ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin keskeyttää istunto ja konsultoida jatkosta epävirallisesti koska konsensus puuttui.

Yksi näkyvimpiä asioita Bella Centerissä, niin kokoussaleissa kuin käytävillä, oli International Youth Climate Movementin järjestämä nuorten ja tulevien sukupolvien päivä. Kaikki me nuoret olimme pukeutuneet oransseihin t-paitoihin, joissa lukee ”Kuinka vanha olet 2050?”. Lisäksi jaoimme delegaateille oransseja kaulaliinoja, joissa lukee ”Selviytyminen ei ole neuvoteltavissa.”

Näistä tuli välitön hitti, ja paikoittain Bella Center olikin kuin Hollannin jalkapallomaajoukkueen katsomo. Erityisesti kehitysmaiden delegaatiot tulivat pyytämään kaulaliinoja ja paitoja, joita oli kiitettävästi myös neuvottelijoiden päällä myös neuvottelujen aikana. Nähtäväksi jää, pukeutuuko Suomen delegaatio paitoihin ja kaulaliinoihin, jotka heille toimitimme. Mutta se ainakin on selvää, että ensi kerralla vaatteita pitää ostaa enemmän: tuhat t-paitaa ja kaikki kaulaliinat vietiin käsistä. Ja kyllä, oranssi väri johtui siitä, että ne oli ostettu rahoilla jotka Hollannin hallitus lahjoitti nuorisodelegaatiolle syksyllä.

Muutoin torstai meni hyvin odottavissa merkeissä. Monet maat odottavat viikonloppua, ensimmäisen viikon annit toimitetaan takaisin eri pääkaupunkeihin, joissa se käydään läpi ja neuvottelijat saavat palautetta ja ohjeita tulevaa viikkoa ja neuvotteluasemia varten. Myös monet ministerit ovat ilmoittaneet saapuvansa jo viikonloppuna. Tällöin neuvotteluja aletaan käydä uudella tasolla jo paikan päälläkin.

Lisäksi EU maat odottavat mitä EU neuvosto päättää kokouksessaan Brysselissä. Siellä selviää Neuvoston ja EU:n kanta moniin kiperiin neuvottelukohtiin, kuten mahdollisesti esimerkiksi se tavoitteleeko EU 20 vai 30 prosentin päästöleikkauksia 2020.

Kuten Suomen delegaatio tiedotustilaisuudessaan totesi, neuvottelut Kööpenhaminassa ovat ylipäätään edenneet hyvässä hengessä tähän saakka. Poliittista tahtoa on paljon ja se on ollut havaittavissa. Jos maiden asenne neuvotteluihin olisi ollut nykyisenlainen Barcelonassa tai Bankokissa, niin voi vain kuvitella miten paljon lähempänä uutta laillista sopimusta nyt jo oltaisiin. Toivottavasti tahti vielä paranee tästä eteenpäin.

Myös mielenosoittajat ja poliisit odottavat viikonloppua…