YleinenKirjoittanut samuli sinisalo

Pitkä viimeinen yö

Lukuaika: < 1 minuutti

Pitkä viimeinen yö

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Samuli Sinisalo

Kööpenhaminan ilta on vielä nuori.

Tällä hetkellä YK:n ilmaston puitesopimuksen (UNFCCC) osapuolet kokoontuvat ja käyvät läpi pakollisia työjärjestyksellisiä asioita. Kaikki, mistä voidaan tehdä päätös virkamiestasolla, kuten esim. tulevien kokousten paikat, erilaiset virkatehtävät ja eri paneeleiden tekniset päätösluonnokset hyväksytään liukuhihnalta. Virkaatekevä puheenjohtaja lukee asialistaa läpi ja nuijii asioita pöytään puhtaana monologina jo toista tuntia. Sama prosessi odottaa seuraavana Kioton protokollan osapuolia.

Selvää on, että tässä huoneessa ei päätöksiä, vaikka UNFCCC:n ylin toimielin kokoontuukin täällä parhaillaan. Ministeri- ja valtiomiestason neuvottelijat kokoontuvat suljettujen ovien takana Connie Hedegaardin ja Lars Løkke Rasmussenin kanssa, ns. ”puheenjohtajan ystävien konsultaatioissa”. Selvää ei ole edes se, mitä tekstiä tällä hetkellä työstetään.

mainos

Liikkeellä on monia eri papereita ja niiden versioita, joita saatetaan käyttää tulevan Kööpenhaminan sopimuksen teksteinä. Tiedossa on ainakin tanskalaisten puheenjohtajan paperit, työryhmien aikaisemmin viikolla laatimat tekstit sekä pienten saarivaltioiden päätösluonnos. Lisäksi Tuvalu hakee muutoksia sekä Kioton protokollaan että YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimukseen (UNFCCC) niiden omien muutosmekanismien kautta.

Sitä aikaa voi vain arvailla, kun ovet aukeavat ja konsultaatioista tuodaan teksti osapuolien käsittelyyn avoimeen kokoukseen. Tuskinpa ennen aamuyötä.

___

Juuri nyt tuli tieto pääsihteeriltä, että Hedergaard ja Rasmussen saattavat ehkä tulla kello noin 23.00 päivittämään osapuolia siitä missä vaiheessa konsultaatiot ovat.

Kioton osapuolten osapuolikokous keskeytettiin ja delegaatteja kehoitettiin menemään syömään. G77 kutsui koolle oman kokouksensa: he koordinoivat erilaisia strategioita siitä, miten vastata erilaisiin skenaarioihin konsultaatioiden tilanteesta. Päällimmäinen uutinen, jota odotetaan, liittyy luonnollisesti mahdolliseen tekstiluonnokseen. Tähän mennessä presidentin tekstistä on vuotanut pari eri versiota.

Viimeisessä niistä ei esimerkiksi ollut aikataulua lainvoimaisen sopimuksen allekirjoittamiselle. Mutta teksti elää jatkuvasti, eikä sitä ole vielä esitelty kaikille osapuolille, joten suuria muutoksia on varmasti vielä luvassa illan aikana.