ElokuvaKirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Kaurismäki kilpailee Kultaisesta palmusta

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaurismäki kilpailee Kultaisesta palmusta

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

Kati Outinen esitti elokuvassa Le Havre (2011) henkilöhahmoa nimeltä Arletty, joka on kunnianosoitus monessa Marcel Carnen elokuvassa näytelleelle ikoniselle näyttelijälle. Niistä tunnetuin on Jacques Prévertin käsikirjoittama Paratiisin lapset (Les Enfants du Paradis, 1945), ja myös Prévertin ja Carnen yhteistyö kesti useamman elokuvan verran. Aiempien häilyvien yhteyksien jatkeeksi Aki Kaurismäen uusin elokuva on nimetty Prévertin sanoittaman kappaleen mukaan. Kappale Les Feuilles Mortes (suom. kuolleet lehdet) kuultiin ensimmäistä kertaa Prévertin ja Carnen elokuvassa Yön portit (Les portes de la nuit, 1946) Yves Montandin Jeanin tavatessa Nathalie Nattierien Maloun.

Kuolleet lehdet on Kaurismäen 20. pitkä näytelmäelokuva, jolla hän kilpailee jo viidettä kertaa Cannesin Kultaisesta palmusta. Työläistrilogian (Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö) jo “kadonneeksi luultu” neljäs(!) osa syntyi Kaurismäen mukaan sodan aiheuttamasta ahdistuksesta. Elokuvan lehdistötiedotteessa Kaurismäki tituleeraa kotijumalikseen Bressonin, Ozun ja Chaplinin, joiden yhdistelmä kuvaa varsin hyvin hänen tragikomedioitaan. Kaurismäki katsoo maailmaa Bressonin vakavuudella ja Ozun tarkkuudella, mutta värittää epätoivoa komiikalla ja tarjoilee toisinaan myös Chaplinille tyypillisen onnellisen lopun. Jos sodan runtelemaan Pariisiin sijoittuvasta Yön porteista voi jotain päätellä, niin ehkä tällä kertaa on luvassa se traaginen loppu. Toivottavasti olen väärässä.

Alma Pöysti ja Jussi Vatanen näyttelevät yksinäisiä helsinkiläisiä, jotka kohtaavat sattumalta yössä. Tuskin maltan odottaa, mitä seuraa, kun Kaurismäki, Pöysti ja Vatanen marssivat punaisella matolla.

Heidän kanssaan samalla matolla talsivat mm. Jonathan Glazer, Jessica Hausner (ja Club Zerossa näyttelevä Mia Wasikowska), Wes Anderson (jonka uutuus on ennakkotietojen mukaaan hänen pisin elokuvansa), Hirokazu Kore-eda, Tran Anh Hùng, Nuri Bilge Ceylan, Alice Rohrwacher (Isabella Rossellini), Todd Haynes (Natalie Portman, Julianne Moore) ja Karim Aïnouz. Mm. he kilpailevat Kultaisesta palmusta, jonka lisäksi viralliseen ohjelmistoon on saatu mukaan kaksi elokuvaa Wang Bingiltä ja Wim Wendersiltä. Eikä siinä vielä kaikki, sillä Victor Erice, Takeshi Kitano, Martin Scorsese, Steve McQueen, Kleber Mendonça Filho, Katell Quillévéré ja Sam Levinson tuovat uutuutensa Cannesiin – siis kilpasarjan ulkopuolisiin erikoisnäytöksiin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Ensi viikolla julkistetaan Quinzainen ja kriitikoiden viikon ohjelmisto, joihin on huhujen mukaan tulossa vielä varsin kiinnostavia nimiä.