Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Runoilijasta elokuvaohjaajaksi

Lukuaika: < 1 minuutti

Runoilijasta elokuvaohjaajaksi

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

Cannesissa oli tänä vuonna yhden suomalaisohjaajan teos kilpailemassa. Mikko Myllylahden lyhytelokuva oli Semaine de la critique -kilpasarjassa, mutta tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun hän on Cannesissa. Myllylahti toimi Hymyilevän miehen toisena käsikirjoittajana Juho Kuosmasen ohella ja oli juhlimassa sen voittoa yhdessä muun työryhmän kera.

“Istuin tuolla katolla ja join samppanjaa ja Juho juoksi jossain haastatteluissa.”

Myllylahden lyhytelokuva Tiikeri on runollinen, mutta kerronnassaan realismiin nojaava kertomus alkoholisti-isän pojasta. Tiikeriksi pukeutuva poika harrastaa cosplayn alalajia ja on siksi pukeutunut pörröiseen asuun melkein koko elokuvan ajan.

Myllylahti kertoo, että eräässä tutkimuksessa syrjäytymisvaarassa oleva nuori ei kokenut olevansa syrjäytynyt, kun hän koki kuuluvansa niin vahvasti cosplay-piireihin mukaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Elokuvassa isää esittää Hymyilevän miehen Olli Mäkeä näytellyt Jarkko Lahti ja leikkaajana toimii niinikään samaisen elokuvan leikannut Jussi Rautaniemi. Molempien elokuvien taustalla on myös sama Aamu tuotantoyhtiö.

“Aamu on kyllä todella hyvä ja meillä on niin samat sävelet ja elokuvakäsitys on niin samanlainen. Se on jo profiloitunut eurooppalaiseen taide-elokuvaan”, Myllylahti kertoo.

Neljä runokokoelmaa julkaisseesta Myllylahdesta tuli elokuvantekijä ensin Turun taideakatemiassa ja sitten Taikissa, jossa hän tutustui yhtä vuosikurssia ylempänä oleviin Rautaniemeen ja Kuosmaseen. Ensin käsikirjoituslinjalla olleelle Myllylahdelle ohjaaminen tuli tutuksi jo koulussa, kun ohjaajalinjan professori Jarmo Lampela antoi opiskella kahdella linjalla samaan aikaan.

Tiikerin pääsy Cannesissa sivusarjaan on hieno asia, mutta palkintoa elokuva ei kuitenkaan pokannut. Myllylahdella on tosin jo pitkän elokuvan käsikirjoitus tekeillä ja sen osalta Cannesissa oli tapaaminen tulevaa Torinon käsikirjoituspajaa varten. 

Siinäkin tuottajana toimii Jussi Rantamäki (Taulukauppiaat, Hymyilevä mies, Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset, Tiikeri), jonka suojeluksessa suomalaiselokuvaan on syntynyt kiinnostavan taiteellisia töitä. 

Metsurista kertova tuleve projekti kuulostaa äärimmäisen kiinnostavalta ja Myllylahden elokuvamaku sopii hyvin Cannesiin. Toivottavasti toteutuessaan elokuva saa paikan joltain Euroopan merkittävältä festivaalilta.