Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Ruben Östlundista tuli toinen Kultaisen palmun voittanut ruotsalainen

Lukuaika: < 1 minuutti

Ruben Östlundista tuli toinen Kultaisen palmun voittanut ruotsalainen

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

ab668fbe19caf5fd9eeba41de5417857

Cannesin elokuvajuhlat loppuivat tänään yllätykseen. Ruotsalainen elokuvaohjaaja Ruben Östlund (Play, Turisti) voitti elokuvallaan The Square elokuvamaailman himotuimman palkinnon. Östlund tuuletti voittoa lavalla isoin elein ja kiitti tuottajaansa, joka ymmärsi, että elokuvasta täytyy tehdä pitkä.

Cannesissa esitetty versio on lähes 2,5 tuntia pitkä ja pidin siitä kovasti, vaikka se tuntui pitkältä. Jo Östlundin edellinen Turisti oli Suomessa festivaalien yksi puhutuimmista elokuvista ja Play herätti paljon kohua Ruotsissa. Taidemuseon johtajasta kertova The Square on aiempia töitä rönsyilevämpi ja käsittelee kovenevan yhteiskunnan eriarvoistumista sekä (länsimaisten) ihmisten tekopyhyyttä.

Eritoten silmätikuksi joutuu jälleen kerran skandinaavinen mies, mutta aiempiin töihin verrattuna tällä kertaa elokuvasta oikeasti välittyy henkilökohtaisuus. Jo Turistin haastatteluissa Östlund kertoi kirjoittavansa omista heikoista puolistaan, mutta museojohtajan perhettä kuvaavissa kohtauksissa ote ei ole niin ivallinen.

Ennen festivaalia lähetin kaikista eniten sähköposteja juuri The Squareen liittyen ja pääsinkin onneksi haastattelemaan elokuvan näyttelijöitä Claes Bangia, Dominic Westiä (The Wire), Elisabeth Mossia (mm. Mad Men) ja Östlundia. Kaikista haastattelemistani elokuvantekijöistä Östlund on ehdottomasti miellyttävimpiä. Elokuvan ensi-ilta on Ruotsissa elokuussa ja toivottavasti pian sen jälkeen myös Suomessa. Elokuvan levityksestä vastaa Suomessa Finnkino.

Ennen festarien alkua Dagens Nyheterille antamassaan haastattelussa Östlund kertoi vitsikkääseen tyyliinsä uskollisena, että uskoo voittavansa Cannesin pääpalkinnon. Kannattaa tähdätä korkealle.