Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Ilmiö teki paluun kesän kauneimpana päivänä

Lukuaika: < 1 minuutti

Ilmiö teki paluun kesän kauneimpana päivänä

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

Ilmiö-festivaali heräsi uudelleen henkiin lauantaina Turun Uittamossa. Loppuunmyydyn tapahtuman lavoista kaksi sijaitsi alueen ulkopuolella ja niille pääsi myös ilman pääsylippua. Erityisesti rantalava oli idyllinen paikka nauttia aurinkoisesta säästä.

Upeita puitteita rikkoi ehkä hieman se, ettei tapahtuman suosioon oltu täysin varauduttu, sillä alueelle pääseminen ja sieltä poistuminen vaati turhankin kauan aikaa. Laivabussi lähti käytännössä aina ennen aikojaan sen tultua täyteen.

Musiikin osalta tapahtumassa oli laadukas ja monipuolinen ohjelma, jossa yhdistyi miellyttävällä tavalla kokeellinen ja indiemusiikki. Hieman samalla tavoin kuin legendaariselle Fonalille levyttivät sekä TV-Resistori että oudommat nimet kuten Islaja, Ilmiössä pystyi kuuntelemaan suomalaista musiikkia monimuotoisimmillaan.

Porraslavalla nähtiin mm. Keuhkot sekä Pöllötulkki ja hilloampulli, kun taas rantalavalla soi Burning Heartsin poppi. Sisäpihalla persoonallista musiikkiaan esitti isolle yleisölle Pöllöt.

mainos

Illan parhaimpiin keikkoihin lukeutui lukuisista yhtyeistä tunnetun (mm. K-X-P) Timo Kaukolammen jumittava tekno maisemalavalla. Samaisella lavalla nähtiin oikeastaan kaikki parhaimmat keikat. Robert Ensiö Niemistö esiintyi myöhään illalla yksin kitaransa kanssa. Sitä ennen Jaakko Eino Kalevin ja Sami Toroin uudehko yhteisprojekti Man Duo veti hyvän keikan ja kahden saksofonistin freejazz-showksi muodostunut Narvana yllätti täysin. Myös alkuillasta esiintynyt Tuusanuuskat miellytti kokeellisella musiikillaan.

Viime vuonna viimeistä kertaa järjestetyillä H2Ö-festivaaleilla (jonka järjestäjät ovat pitkälti samaa organisaatiota Ilmiön kanssa) oli Ilmiötä enemmän ulkomaisia esiintyjiä. Festivaaleille varmaankin moni saapuu ennen kaikkea yleistunnelman vuoksi kuin varta vasten tiettyjen esiintyjien takia. Joka tapauksessa ilmiömäisen hienoa on, että pääsymaksullisen tapahtuman esiintyjistä voi nauttia myös ilmaiseksi, jos pääsylippua ei saanut hankittua ajoissa. Tällaiset erikoisuudet tekevät festivaalista omalaatuisen.

Kaiken kaikkiaan loppuunmyyty Ilmiö varmasti täytti ennakko-odotukset ja toivottavasti ensi vuonna mukana on myös hieman enemmän ulkomaisia esiintyjiä.