Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Voitto Cannesissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Voitto Cannesissa

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

Cannesissa tapahtui paljon suomalaisittain kiinnostavaa.

Ensinnäkin Variety uutisoi, että suomalaista rahaa on mukana tulevassa Ruotsissa kuvattavassa elokuvassa. Tapahtumasta tekee erikoisen se, että elokuvassa näyttelee Christina Lindberg, jonka tähdittämä elokuva Thriller – en grym film toimi suorana inspiraationa Tarantinon Kill Billissä. Daryl Hannahin näyttelemä silmälappua kantava hahmo Elle Driver on suora laina Lindbergin esittämästä kostajasta.

Aki Kaurismäelle myönnettiin palkinto, mutta maestro oli itse Suomessa ilmeisesti valmistelemassa uutta elokuvaansa. Yle kirjoitti aiheesta varsin hauskan jutun. Muut arvostetusta palkinnosta kieltäytyneet olivat estyneet hieman painavampiin syihin vedoten.

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä on syytä mainita, että Hymyilevä mies voitti pääapalkinnon Un Certain Regard -sarjassa. Siis suomalainen voitti! Ei esim. hävinnyt finaalissa tai saanut toiseksi arvokkainta palkintoa. Hämmentävää. Kerrassaan uskomattoman hienoa, vaikka jostain syystä aiheesta ei kirjoitettu toistuvasti lauantaiesseitä tai edes montaa pääkirjoitusta. (Cannesin elokuvajuhlat voisi siirtää jääkiekon MM-kisojen kanssa eri viikoille.)

mainos

Nyt Juho Kuosmasen elokuvallinen lahjakkuus ei ole pelkästään suomalaisen bloggarin kiihkoprojekti, vaan kansainvälisen raadiston valinta. Jurya johti edellisessä bloggauksessani mainitsema Ruben Östlund ja projektissa on myös ruotsalaista rahaa mukana. Toivottavasti ensi-ilta saadaan myös laajasti Ruotsiin.

Elokuvan seuraava julkinen esitys on Kokkolassa 20.8. ja sen jälkeen Espoo Cinessä elokuun lopussa.