Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

New Yorkin kulttuuritarjonta on hengästyttävä

Lukuaika: 2 minuuttia

New Yorkin kulttuuritarjonta on hengästyttävä

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

c01bdb40668999.5787fe1d40c65

New York muuttuu hämmentävää vauhtia tunnistamattomaksi. Aiemmin taiteilijoita houkutelleet kaupunginosat kuten Williamsburg ja Greenpoint ovat nykyisin sliipattuja versioita siitä mitä ne vielä joitain vuosia sitten olivat. Aiemmin varastojen valtaamille alueille on rakennettu kopioita Brooklyn Heightsin ja Greenwich Villagen kaltaisten alueiden asuinrakennuksista.

Williamsburgissa ja Greenpointissa pyörii silti edelleen paljon kiinostavaa yöelämää. Yhtenä iltana saattoi kesäkuussa nähdä Grouperin (Flow 2015), Frankie Cosmoksen (tulossa Tukholman Popagandaan), Flowersin ja Hercules & Love Affairin (Flow). Samana viikonloppuna esiintyivät myös Brian Wilson ja energisen keikan tehnyt Hinds (H2Ö).

DIY-henkisemmät keikat ovat tätä nykyä East Williamsburgissa tai syvemmällä Bushwickissä. Jostain syystä poliisi keskeytti illan Palasidesissa, mutta edellisenä iltana AVIVassa sai polttaa sisällä ja ilmastointi koostui lähinnä pöydille tarkoitetuista tuulettimista. East Williamsburgissa oli myös hinta-laadultaan parasta ruokaa tarjolla. Newtownin hummuslautanen oli maukas ja viereisen Anchored Innin (beer&burger $15) terassilla kehuttiin Arrogant Swinen grilliruokia. Se jäi kokeilematta, mutta samassa korttelissa uusi bändi Patio esiintyi patiolla, eli Our Wicked Ladyn kattoterassilla.

Brooklynista tuntuu tulevan enemmän hyvää uutta musiikkia kuin elokuvia. Kesäkuussa järjestettiin myös Brooklyn Film Festival, mutta sieltä jäi mieleen lähinnä Bill Sagen tähdittämä Delinquent. Spike Lee on ilmeisesti tekemässä dokumenttielokuvaa Princestä tai ainakin Princen synttäreillä Bedford-Stuyvesantissa oli Leen tuotantoyhtiön ilmoitus, että paikalla kuvataan useilla kameroilla.

mainos

New Yorkissa ei onneksi tarvitse osallistua elokuvafestivaaleille nähdäkseen jotain yllättävää. Eräänä lauantai-iltana oli mahdollista valita näiden elokuvien välillä: Rocky Horror Picture Show, Tappajahai, Hohto, Emmanuelle, El Topo, Near Dark ja Strange Days.

Viime kesänä Sodankylässä vierailleelta Whit Stillmanilta on tullut uusi elokuva, jota hän kävi myös esittelemässä vanhassa kotikaupungissaan. Love & Friendship (Espoon Cine) on äärimmäisen hauska komedia, joka perustuu Jane Austenin romaaniin. Rooleissa nähdään Stillmanin Last Days of Discossa jo näytelleet Chloe Sevigny ja Kate Beckinsale.

Lower East Sidelle on hiljattain avattu uusi elokuvateatteri Metrograph, jossa pyöri kesäkuussa mm. Brian de Palman parhaita elokuvia. De Palma, Noah Baumbach ja Jake Paltrow olivat esittelemässä ja mainostamassa yhdessä uutta dokumenttielokuvaa Lincoln Centerissä. Dokumentin ohjanneet Baumbach ja Paltrow ovat tunteneet De Palman pitkään, mutta heidän puhettaan ei kuulla elokuvassa pitkälti siksi, että De Palma on niin viihdyttävä esiintyjä (sekä elävänä että dokumentissa). De Palma käy läpi kaikki elokuvansa ja kankaalla vilisee otteita elokuvista. Jos pitäisi valita vuoden 2016 paras elokuva nyt, niin se olisi ehdottomasti De Palma.

Tämän kaiken ohella New Yorkissa olisi ollut kirjailijatapaamisia (David Bordwell, Ethan Hawke ym.) ja vaikka mitä muuta. Mm. sääolosuhteiden vuoksi peruttu Kanye Westin keikka. Eniten silti harmittaa, että Laura Poitraksen näyttely uudessa upeassa Whitney-museossa oli ehtinyt päättyä toukokuussa.

Yhtä kaikki New Yorkin tarjonta on aina hengästyttävä ainakin, jos on kiinnostunut vähemmän tunnettujen bändien musiikista ja elokuvista.