Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Kiitos Yle

Lukuaika: 1 minuutti

Kiitos Yle

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

Eilen julkistetuiden Oscar-ehdokkaiden joukossa ei ollut yhtään suomalaista elokuvaa. Ulkomaisten elokuvien shortlistille hyväksytty Miekkailija ei siis päässyt varsinaisten ehdokkaiden joukkoon.

Sen saama Golden Globe -ehdokkuus on hieno osoitus siitä, että suomalainen elokuva-ala on hiljalleen oppinut kikkoja, joilla kilpahevosleikkiin pitää ryhtyä. Kovia tuloksia voisi syntyä, jos Aki Kaurismäki, Pirjo Honkasalo tai joku nuorempi A-luokan (Cannes, Berlinale, Venetsia) festivaalien kilpasarjoihin elokuvillaan päässyt ohjaaja saataisiin leikkiin mukaan.

Dokumenttielokuvien kategoriassa oli silti vähän suomalaista väriä mukana. Ylen ja Making Movies -yhtiön osittain rahoittama tanskalainen The Look of Silence sai odotetusti Oscar-ehdokkuuden. Sen ohjaaja Joshua Oppenheimer on ollut viime vuosina dokumenttielokuvan näkyvimpiä hahmoja. Amerikkalaisen ohjaajan uutuudessa tuottajien listassa (nimike executive producer ei välttämättä tarkoita, että he olisivat osallistuneet muuten kuin siunaamalla projektin nimellään) on mukana sellaisia jättiläisiä kuin Errol Morris ja Werner Herzog.

Indonesiassa kuvattu Look of Silence on jatkoa ohjaajan aiemmalle elokuvalle The Act of Killing, jossa Yle oli niinikään mukana. Tanskan ja Suomen ohella uudemman elokuvan maiksi on lueteltu Norja, Iso-Britannia ja Indonesia. Myös Suomen Oscar-tyrkky Miekkailija oli kansainvälinen tuotanto, joka kuvattiin Virossa pitkälti taiteellisesti suomalaisella osaamisella.

mainos

Suomalainen elokuva kansainvälistyy ja pienten kotimaisten resurssien vuoksi se on pelkästään positiivinen asia. Lähinaapurien etumatka on nimittäin tuntuva. Ruotsi ei saanut elokuvaa ehdolle ei-englanninkielisten elokuvien kategoriaan, mutta Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi on hieman yllättäen ehdolla parhaasta maskeerauksesta. Tämän lisäksi ruotsalaisnäyttelijä Alicia Vikander on yksi Hollywoodin uusia kasvoja ja ehdolla roolistaan elokuvassa The Danish Girl.

Hänen poikaystävänsä Michael Fassbender on myös ehdolla roolistaan Steve Jobsina – ja he ovat taatusti punaisen maton kuvatuin pari. Mainitsen tämän, koska se kuvastaa hyvin Hollywood-koneistoa ja sitä miten naiset gaalassa noteerataan.

Miksi sitten Oscareista pitäisi välittää? Ensinnäkään niiden arvostus ei laske sillä, että Suomessa asetutaan vouhotuksen yläpuolelle. Lisäksi ainakin elokuvan suurkuluttajille se voi tarjota pieniä ja kauan odotettuja hetkiä riemuun: Tarantinon elokuvan säveltänyt Ennio Morricone on yksi ennakkosuosikeista Oscarin saajaksi.