Kirjoittanut Matilda Koivisto

Fanit löytävät toisensa ja vastustajansa verkosta

Verkossa oman mielipiteen esiin tuominen on vaivatonta. Ruudun takaa kirjoittaessa tunteet kuumenevat ja tilanteet kärjistyvät.

Lukuaika: 2 minuuttia

Fanit löytävät toisensa ja vastustajansa verkosta

Musiikki yhdistääMusiikki yhdistää

Yhteisöpedagogin opintoja suorittava Matilda Koivisto tutkii musiikin vaikutusta ihmisiin sosiaalipsykologisten linssien läpi.

Kirjoittaja on taustaltaan toimittaja, muusikko ja esiintyvä taiteilija.

”Suoraan diagnoosista kiertueelle. Melkoinen nainen”, kommentoidaan Nightwish-yhtyeen laulajan Floor Jansenin tilaa Suomi24-verkkoyhteisön keskustelupalstalla. Solisti paljasti hiljattain julkisuuteen sairastavansa rintasyöpää ja menevänsä leikkaukseen.

Julkisuuden henkilöt eivät koskaan aikaisemmin ole olleet näin lähellä meitä. Sosiaalisen median alustat, kuten Instagram ja Facebook, tuovat julkkisten pärstät suoraan omalle kotisohvallemme.

Kuuluisat muusikot myös jakavat kansan mielipiteitä. Artisteille löytyy oma palvova fanikuntansa kuin myös aktiiviset kriitikotkin, jotka eivät sanojaan säästele. Kun internetissä on mahdollista kirjoittaa kritiikkiä tai jopa hyvän maun rajan ylittävää palautetta anonyymisti, kielenkannat voivat löyhtyä liiaksikin. Joskus kovasanaisen kritiikin rustailu ei edes vaadi kirjoittajalta tämän anonymiteettiä. Jo pelkästään se, että kommentointi tapahtuu verkossa eikä kasvokkain, hälventää kirjoittajan eettistä vastuuntuntoa.

Me-ryhmä eli sisäryhmä tarkoittaa ryhmää, johon yksilö itse kuuluu tai ajattelee kuuluvansa. Ulkoryhmän eli he- tai te-ryhmän jäsen yksilö taas ei ole, eikä myöskään koe kuuluvansa siihen. 

mainos

Jenni Vartiainen poseeraa Facebookin fanisivullaan Kaija Koon, Paula Vesalan ja Ellinooran kanssa yhteiskuvassa. Valtaosa seuraajista tuntuu olevan yhtä mieltä näiden kotimaisten artistien huikeudesta. ”Voimanaiset” ja ”upeat mimmit” -kommentteja satelee yhteiskuvan alle. Kehujen virtaa selaillessani silmääni pistävät myös muutamat artisteja kritisoivat lausahdukset, jotka ovat saaneet osakseen vastareaktioita artistiryhmän faneilta. Kahtiajako ihailijoiden ja vastustajien välillä on heti tapahtunut. Fanit muodostavat keskenään oman sisäryhmänsä, ja heidän ihailunsa kohdetta kritisoivat henkilöt ovat heille ulkoryhmäläisiä. Kuitenkin kritisoivien näkökulmasta he, kritisoijat, ovatkin sisäryhmäläisiä, ja heille fanit edustavat ulkoryhmää.

Toisinaan me kuitenkin myös ristiinsamaistumme. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa koemme kuuluvamme samanaikaisesti kahteen tai useampaan eri ryhmään. Ristiinsamaistuminen edistää suvaitsevaa ja kunnioittavaa asennetta ryhmien välillä. Esimerkiksi Jenni Vartiaista fanittava yksilö voi kokea yhteyttä toiseen ihmiseen, joka on saman kuntosalin asiakas, vaikka tämä ei kuuluisikaan artistin fanikuntaan.

Ajattelen niitä ystäviäni, jotka eivät voisi olla erilaisempia, mutta joiden kanssa löytyy se maaginen yhteys. Tämä tuntuukin olevan priorisointikysymys: Jossakin kohtaa katkeaa kamelin selkä, kun kaksi henkilöä toisistaan erottava erimielisyys on niin voimakas ja tärkeällä sijalla, ettei siitä ole ylitse pääsemistä. Se tapahtuu toisinaan jokaiselle meistä.

Usein on ok olla eri mieltä. Mutta se, millä tavoin eriävän mielipiteensä tuo julkisesti esiin, on toinen kysymys. On tervettä miettiä, missä määrin sananvapaus kattaa turhanpäiväisen piikittelyn, ja milloin mekastaminen on aiheellista.