YleinenKirjoittanut tuuli hakulinen

Mr. Trololo valloittaa maailmaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Mr. Trololo valloittaa maailmaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuuli Hakulinen

Internetin kuuluisin neuvostolaulaja esittää toivomuksen faneilleen.

Puolisen vuotta sitten joku keksi ladata vanhan neuvostohitin YouTubeen. Biisi levisi netissä kulovalkean lailla ympäri maailmaa. Kahdessa kuukaudessa katsojamäärä nousi yli kahteen miljoonaan. Tällä hetkellä katsojia on jo yli viisi miljoonaa.

Arkadi Ostrovskin säveltämän laulun nimi on ”Kuinka olenkaan iloinen, koska olen viimeinkin palaamassa kotiin”, mutta Hill laulaa sen ilman sanoja. Aluperäisessä versiossa Jack laukkasi mustangillaan preerioiden halki Marynsa luokse Kentuckyyn. Neuvostosensuuri ei voinut hyväksyä tälläistä kappaletta. Sanoitus muutettiin yksinkertaiseen Trololoo-muotoon.

Tämän päivän internetmaailmassa laulun sanattomat sanat löytävät uuden merkityksen. Trololo muistuttaa internet-slangisanaa Trollol, trolling out loud, trollaamista eli provosoimista ”out loud”, tosimaailmassa.

Internetissä Mr. Trololoksi nimetty laulaja Eduard Hill sai tietää olevansa suosittu vasta maaliskuussa, kun hänelle alkoivat soitella ulkomaiset uutistoimistot. Hill oli positiivisesti yllättynyt – vaikka ei heti ymmärtänytkään suosionsa uuden aallon laajuutta.

Yleensä internet-meemit menevät ohi yhtä nopeasti kuin syntyvätkin. Mr. Trololo on kuitenkin alkanut levitä myös Internetin ulkopuolelle. ”Kuinka olenkaan iloinen, koska olen viimeinkin palaamassa kotiin” -melodia on yksi trendikkäimmistä kännykän soittoäänistä. Applen App Store on alkanyt myymään iPhoneihin Trololo-peliä. Ulkomaalaiset fanit keräävät nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan Mr. Trololoa maailmankiertueelle.

24. huhtikuuta Eduard Hill esiintyi moskovalaisella klubissa ”16 tonnia”. Keikka oli loppuunmyyty. Tosin yleisö pitkästyi melkein heti kuuluisan Trolololo-hitin jälkeen.

Eduard Hill on vakuuttunut, että lahjakkaasti toteutettu ja aina ajankohtainen musiikki kyllä löytää kuulijansa, ja etsii manageria organisoimaan kiertuetta.

Kameroiden edessä Hill esittää faneilleen toivomuksen. Hän pyytää keksimään laululle sanat. ”Tämän jälkeen kokoonnumme kaikki Internetissä ja laulamme tämän laulun yhdessä”.

Minulle jäi epäselväksi, oliko Eduard Hillin ehdotus itseironista internet-kritiikkiä, vaiko totisinta totta. Fanit ovat ainakin ottaneet ehdotuksen todesta. Facebookiin perustetussa ryhmässä laulun uudelleen sanoittaneet kokoontuvat ja jakavat sanoituksia.