YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Medi on kuollut

Lukuaika: < 1 minuutti

Medi on kuollut

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Eläinsirkukset pitää kieltää Virossa.

Kirjoitin 28. toukokuuta tässä blogissani Medistä. Norsusta, joka oli tuotu Viroon esiintymään sirkuksessa.

En maininnut kertaakaan, että hän oli norsu, vaikka linkeistä tieto löytyi. Hän oli persoona, ikätoverini. Perjantaina Medi kuoli ilman ystäviä, väsyneenä Narvajokeen.

Ikä on tässä jutussa merkittävä tekijä. Vuonna 2009 saman sirkusyrittäjän sirkuksessa kuoli krokotiili, hänkin 47 vuoden iässä. Se tapahtui Hiidenmaalla. Muistan kun sanoin, että se krokotiili on kyllä sairas, eikä kukaan uskonut minua. Seuraavana päivänä hän oli kuollut. Luin myöhemmin että kyllä sirkuksessa tiedettiin, että krokotiili oli sairas. Hän ei ollut syönyt itse pitkään aikaan.

Uskon, että sellaisia ihmisiä, jotka näkevät, onko eläin tai toinen ihminen sairas, on paljon. Ei sen havaitsemiseksi aina tarvita lääkärinpapereita, kyseessä on ihmisen jokapäiväinen, tavallinen taito.

Eläinsuojelijat ja eläinoikeusaktivistit yrittivät viikkokausia pelastaa norsua. Ilmoituksia viranomaisille lähettiin useita. Niille lähetettiin myös kansainvälisten toimijoiden tietoja Medistä, mutta mitään vastausta ei saatu. Viranomaiset eläinsuojeluvirastosta sanoivat, että kaikki on kunnossa. Viron ainoan sirkusyrityksen johtaja sanoi, etteivät silminnäkijät ole asiantuntijoita, mistä he muka tietäisivät, onko norsu sairas vai ei. Ja niin edelleen.

Medin surullisen kuoleman jälkeen yhtiöt lähettivät tiedotteen, jossa pääasiassa kysytään, miten on mahdollista, etteivät eläinlääkärit nähneet sairautta ja miksei silminnäkijöitä, jotka olivat todistaneet norsun pieksemistä, ei oltu kuultu.

Virossa puhutaan paljon, että täällä on toimiva kansalaisyhteiskunta. Se tarkoittaa, että paljon tehdään ihmisten omien yhdistysten yhteistyönä eikä vain valtion virastojen vallalla. Tuntuu, että siitä ei ainakaan Viron elintarviketurvallisuusvirastossa kuultu. Viraston johtaja sanoi televisiohaastattelussa, ettei hän vastaa kaikkille vapaaehtoisten yhdistyksille…

Sirkuksen johtaja täytti krokotiilin ja ripusti sen oman ravintolansa seinälle. Nyt hän on sanonut, että hän on onneton, kun kukaan ei osaa Virossa täyttää norsua.

Tiistaina Tallinnassa järjestetään Medin muistoksi pieni mielenosoitus. On varmaa, että hänestä tulee symboli jatkuvalle taistelulle eläinsirkusten kieltämiseksi Virossa.