YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Vegaani-illallisia & kirjaklubeja

Lukuaika: 2 minuuttia

Vegaani-illallisia & kirjaklubeja

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Tallinnan sosiaalikeskuksella järjestetään tukitapahtumia esimerkiksi Kuulikodun eläinsuojalle.

Tiesittekö että Tallinnassakin on sosiaalikeskus? Niin kuin Satama Helsingissä ja Hirvitalo Tampereella? Sen nimi on Ylase12, mutta se ei ole vallatussa talossa niin kuin sosiaalikeskukset usein ovat. Paikan perustivat virolaiset anarkistit noin vuosi sitten.

Ylasella on jo tapahtunut aika paljon. Vaikka keskuksella on poliittinen tausta, silti siellä järjestetyt tapahtumat eivät ole pelkästään poliittisia. Siellä on järjestetty esimerkiksi konsertteja (en tiedä niistä esiintyjistä paljon mitään mutta katsokaa itse http://ylase12.org ja http://www.facebook.com/ylase12), elokuvailtoja, freeshop joka viikko, šakki-iltoja, itsepuolustusharjoitteluja, kirjasto on avattu, kirjaklubeja ja niin edelleen. Kaikista eniten ihmisiä käy kerran kuukaudessa vegaani-illallisilla, voi olla että paikalla on 30–40 henkeä kerralla. Kerran viikossa paikka on avoinna myös ilman tapahtumia.

mainos

Paikka toimii vapaaehtoistyön tuella, se on antihierarkkinen vaan päätöksiä tehdään konsensuksella. Tietenkin siellä ei saa diskriminoida ketään eikä olla ennakkoluuloja toisten ihmisten suhteen. Eikä eläintenkään suhteen, sillä eläimet ovat paikassa sallittuja. Sinne voi myös tuoda lapsia. Minusta keskuksen säännöissä näkyy yhteiskuntakriittisyys hyvin.

We oppose any form of social discrimination and views that generate discrimination, hatred or division are not welcome. For example the social center is no place for racism, sexism, homophobia, xenophobia, party politics and organized religion.

Jos täytyy ihmisille muistuttaa, että diskriminaatio ei sovi, luultavasti siihen törmätään keskuksen ulkopuolella useinkin. Ja niin törmääkin.