YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Auta, pelasta & pyydä rahaa

Lukuaika: 3 minuuttia

Auta, pelasta & pyydä rahaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Kuulikodista saa suojan muutama eläin, tarkemmin sanottuna ainakin 37 kissaa. Eläinsuojan ylläpito nielee rahaa.

Fifisä minusta, Viron kirjeenvaihtajasta on kirjoitettu muutama lause. Aluksi on, että Kadri Taperson asuu Hiidenmaalla vanhassa hirsitalossa muutaman eläimen kanssa. Jos nyt Fifin kesäloman korvilla ja tämän blogisesongin lopuksi selittäisin hieman, mikä se vanha hirsitalo on ja kuinka monesta eläimestä on kyse, kun sanon että muutama.

Talo on jo vuosien ajan ollut muutakin kuin vain ihmisten koti, täällä kokoontuu ja elää yhdistys. Se on Kuulikodu, joka on toiminut jo kymmenen vuotta. Virallisesti yhdistys aloitti vuonna 2006. Kuulikodulla on kaksi päätehtävää: toimia eläinkotina ja neuvoa ihmisiä.

mainos

Eläinten suojakodissa on asunut ja ollut lyhyempiä aikoja noin 500 eläintä. Pääasiassa eläimet ovat olleet koiria ja kissoja, mutta on meillä ollut myös hevosia, chinchilloja, marsuja, kaneja ja muun muassa kettu. Eläimet, joille ei löydy kotia, koska ne ovat liian villejä, vaikeita, erilaisia tai vammaisia jäävät eläinkotiin asumaan. Tällä hetkellä Kuulikodussa asuu neljä koiraa, joista yhdellä on kolme ihanaa pentua ja 37 kissaa. Suuri osa niistä asuu vapaasti ulkona. Täällä on niiden koti.

Toinen asia on ihmisten neuvominen. Meidän puhelin on ollut avoinna 24 tuntia vuorokaudessa vuoden 2006 kesästä lähtien. Ihmiset voivat kertoa kadonneista eläimistä, eläinrääkkäyksestä tai kysyä mitä vaan eläimistä, ja sitä numeroa käytetään paljon. Me tiedämme elämistä paljon asuttuamme niiden kanssa jo pitkään.

Kuulikodun pyörittäminen on hienoa, mutta ei aina helppoa. Tarvitsemme jatkuvasti rahaa: ei vain eläinten ruokaan mutta myös lääkkeisiin, leikkauksiin, bensaan, lämmitykseen ja laskuihin. Talo on yli 150 vuotta vanha ja siitä on iso laina päällä, kun alkuvuosina autoimme eläimiä ilman lahjoituksia ja ystävien jatkuvaa tukea. Tarvitsemme tukea remonttiin, jotta talo ei hajoaisi täydellisesti ja että se pitäisi lämpöä vähän paremmin. Koirille pitäisi rakentaa korkeampia aitoja, kaivo pitäisi rakentaa uudelleen, kun vesi ei ole puhdasta. Toukokuun lopusta meillä ei enää ole autoakaan, koska vanha hajosi. Ja niin edelleen.

On ihme että olemme selvinneet. Ja sen ihmeen ovat tehneet ystävät. Meidän ystäviä ovat eläinoikeusihmiset Virossa ja muualla. Myös eläintensuojelijat tukevat meitä niin, että toimimme ikään kuin linkkinä heidän ja eläinoikeusihmisten välillä. Kuulikodussa on ollut usein kokoontumisia, mutta on täällä järjestetty myös konsertteja, koulutuksia, talkoita ja muuta. Aina tapahtumien ajaksi on avattu vegaaninen kahvila ja meillä on nettikauppa, jossa myydään lahjoitettuja tavaroita.

Teemme kaikkemme, että voisimme jatkaa. Kesällä 25. elokuuta on iso hyväntekeväisyyspäivä. Silloin täällä on tori, kahvila ja konsertti. Kesän ajan osallistumme joka viikonloppu toreille tai sitten pidämme auki pientä paikallista museota vain siksi, että voimme pitää samalla auki pientä vegaanikahvilaa. Minulla ei enää ole aikaa tai mahdollisuutta tehdä jotain muuta palkallista työtä.

Välillä tänne tulee ystäviä pakoon, välillä tekemään vähän työtä tai viettämään aikaa eläinten kanssa. Kuulikodu tukee itsekin: autamme Viron Vegnamessujen järjestämisessä syksyllä ja muun muassa teemme netin kautta mediatiedostusta eläinjärjestöille.

Paikalliset kunnat tukevat vähän Kuulikodua. Tukea tulee kuitenkin harvoin, sillä kuntien mukaan eläin tarvitsee tukea vain kaksi viikkoa löydön jälkeen. Kuulikodun hyväksi on pidetty tapahtumia muuallakin Suomessa Teijän Keittiössä, Tallinnassa Ylase12:sta ja viime viikonloppuna pidettiin arpajaiset Tukholman Vegaanimessuilla Kuulikodun hyväksi.

Tulevaisuudessa täällä voisi asua myös ns. tuotantoeläimiä. Pidämme kovasti sioista ja lehmistä, mutta tällä hetkellä niille ei ole tilaa. Jos saamme lisää ystäviä ja ihmeitä tapahtuu, voi olla, että sekin haave toteutuu. Ihme on sekin, että Kuulikodu on yhä pystyssä.

Mietin välillä, että mitä kaikki nämä ihanat ihmiset oikeastaan tukevat? Ehkä pelkästään eläimiä tai sitten meidän elämäntapaa, joka ei ole tavallinen eikä rationaalinen: omistautumista auttamiseen. Muistan, kuinka monta sellaista päivää on ollut, joina olemme miettineet, että nyt ei enää voi jatkaa. Sitten kuitenkin on aina tapahtunut jotain hyvää ja olemme jaksaneet jatkaa.

Tänäänkin 7.6. Helsingissä järjestetään vegaaninen solidaarisuus-kansankeittiötapahtuma Paistele vastaan!, jonka tuotto tulee Kuulikodulle. Tapahtuma on tällä kertaa Paistele häätöjä vastaan ja se järjestetään kello 17 Kumpulan Makamik-squatissa osoitteessa Jyrängontie 1 tai sen pihalla, jos valtaus on jo häädetty. Kumpulan kartanon erillisrakennus vallattiin lauantaina 2.6., maanantaina tilakeskuksesta ilmoitettiin, että talo on asumiskelvoton ja tiistaina tuotiin poistumiskehotus. Talo on ollut vuosia tyhjillään tai varastokäytössä, ja siihen käyttöön kaupunki väittää talon olevan jatkossakin.

Jos haluat tietää Kuulikodusta enemmän, meillä on Facebookissa sivu. Meillä on myös vironkieliset verkkosivut. Jos haluat tukea, pankkiyhteystiedot ovat seuraavat: EEUHEE2X (BIC/SWIFT); IBAN EE551010220110693012 SEB (MTÜ Kuulikodu). Jos haluat kysyä lisätietoja, meille voi laittaa sähköpostia: kuulikodu(a)gmail.com.

Ihanaa kesää teille kaikille!