YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Reformipuolueen avattava rahoitustaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Reformipuolueen avattava rahoitustaan

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Virossa vaaditaan rahoitusskandaaliin selvitystä.

Virossa ihmiset ovat jo kuukausia seuranneet pääministerin puolueen rahoitusskandaalia. Hyvin lyhyesti selitettynä yksi reformipuolueen jäsenistä kertoi toukokuussa, että puolueen johtajat ovat antaneet hänelle paljon käteistä, eikä hän tiennyt mistä rahat olivat tulleet. Puolueenjäsen laittoi rahat puolueen tilille, ja nyt hän sanoo, ettei hän enää voi elää valheessa vaan hän julkisti nämä tiedot.

Jatketaan tarinaa lyhyesti: asiaa on tutkittu syyttäjänvirastossa, mutta sieltä on sanottu, ettei heillä ole riittävästi todisteita, että jotain väärää on tapahtunut. Selvisi nimittäin, että käteistä rahaa tilille oli laittanut suuria määriä useat puolueenjäsenet. Kaikilla heillä oli oma selityksensä siitä, mistä he olivat saaneet rahansa. Ei tietenkään nimettömiltä lahjoittajilta vaan ”anoppi antoi”, ”lainasin naiselta”, ”minulla oli kotona käteistä” ja ”halusin ostaa maata, mutta veinkin ne rahat sitten puolueelle” ja niin edelleen… Tämmöisiä satujuttuja sai koko kansa lukea ja ihmetellä. Ihmetystä herätti ensinnäkin se, että kuinka paljon herroilla on käteistä rahaa. Toisaalta vielä enemmän ihmetyttää se, kuinka vapaasti meillä voi valehdella. Julkisesti. Ja miksei tietenkin voisikin, kun pääministeri on ollut ammatissaan jo seitsemän ja puoli vuotta.

mainos

En ole ainoa, kenestä tuntuu, että liika on liikaa. Ylioppilaat halusivat järjestää mielenosoituksen, mutta kappas vaan, puolueen toimiston eteen oli jo järjestetty mielenosoitus, tosin asialla olivat puolueen jäsenet. Todellisuudessa siellä ei siis ollut mitään mielenosoitusta, mutta samaa niksiä on käyttänyt esimerkiksi sirkuksenjohtaja silloin kun eläinoikeusihmiset halusivat järjestää sirkusta vastustavan mielenosoituksen. Ja ketään ei ihmetytä se, että laki on reformipuolueen ajama, nyt heillä on mahdollisuus käyttää sitä itse.

Tänään iltapäivällä on sitten mielenosoitus puoluetoimistoa vastapäätä, toisella puolella katua. Aktivistit järjestävät oman mielenosoituksensa valheellista ja hävytöntä politiikkaa vastaan, tapahtuma on jo herättänyt paljon kiinnostusta. Toivon, että ihmiset tulevat, ja mediaakin on paikalla.

Jos osaat viroa, voit lukea Rein Rauan (japanologi, entinen korkeakoulun johtaja) mielipidekirjoituksen tilanteesta. Jos et ymmärrä muuta, otsikoista saa käsityksen tilanteesta.

Aamulla ilmoitettuun mielenosoitukseen tuli noin sata ihmistä. Nyt voi vain miettiä, kuinka paljon ihmisiä tulisi paikalle, jos mielenosoituksesta ilmoitettaisiin viikkoa aiemmin. Reformipuolue oli perunut oman ”mielenosoituksensa”, niin että mielenosoittajat pääsivät aivan puoluetoimiston eteen.

Mielenosoittajat vaativat selvitystä siihen, keneltä puolue sai rahat ja mitä tämä taho tällä maksulla halusi ajaa.

Mielenosoittajat keräsivät senttejä reformipuolueen ”liberaalisen maailmankuvan hyväksi”. Katso lisää kuvia Postimees-lehden sivuilta.

Viron mediasta oli paikalla kaikki kolme uutiskanavaa kameroiden kanssa. Toivotaan että se on vasta alku. Tässä linkki online-uutiseen .