YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Eläimiä & eläimiä

Lukuaika: 1 minuutti

Eläimiä & eläimiä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Koiran kiduttaja joutuu vastaamaan teoistaan oikeudessa, mutta entä muut?

Mietin tunteja, mistä voisin tällä kertaa kirjoittaa, pohdin niitä eri teemoja, joista lupasin kirjoittaa ja jotka minua kiinnostavat. Mutta miten voisin kirjoittaa mistään muusta kuin sikakuvista, joita julkaistiin jälleen suomalaisilta tuotantotiloilta?

Tulen varmasti miettimään kuolemaani asti, miten me voimme asua, elää, syödä, olla onnellisia tai ehkei niin onnellisia, kun samassa paikassa, aivan lähellä on tuntevia olentoja niin kauheissa oloissa? Tällä kertaa kaksi virolaista verkkolehteä kirjoittivat sioista, linkittivät videoitakin mutta varoittivat: Kuvat ovat hirveitä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vuoden 2010 pahimmaksi eläintenvastaiseksi teoksi Virossa valittiin niin kutsuttu Claudian juttu. Se menee suurin piirtein näin: Eräs nainen lähti lomalle, jätti koiran hihnaan ja kun eläinsuojelijat tulivat paikalle, koira oli nälkäinen ja janoinen, yksi sen pennuista oli jo kuollut ja toinen kuoli myöhemmin. Sairaana lepäävän koiran päällä ryömivät toukat.

Kansa kauhistui, kun tapauksesta kerrottiin mediassa. Facebookissa kerättiin tuhansia allekirjoituksia naista vastaan.

Tapaus eteni oikeuteen, eikä naiselle haluttu vain sakkoa. Kuitenkin oikeudessa nainen voitti sillä perusteella, että hän ei tehnyt sitä tahallaan – hän ei tiennyt, että koiralle voisi käydä noin. Juttu vietiin korkeimpaan oikeuteen, syyttäjän tueksi kerättiin taas tuhansia allekirjoituksia. Nainen on muuten käyttäytynyt alusta saakka kuin uhri, hän on uskovainen ja opettaja. Nainen alkoi kirjoittaa omaelämäkertaa uhrielämästään. Pelkään sanoa tätä julkisesti, mutta omasta näkökulmastaan hän onkin uhri, sillä hän ei ole ainoa joka suhtautuu koiriin niin. Tämä tapaus vain sattui tulemaan julki.

Korkein oikeus totesi, että jutun käsittelyssä oli tehty virheitä ja tapaus palautettiin takaisin alempaan oikeusasteeseen. Katsotaan nyt sitten, mitä sieltä tulee. Kaksi päivää sitten luin taas mediasta, että nainen haluaa koiran takaisin.

Koira-Claudia asuu uudessa kodissa, hänellä on uusi nimi ja hänen uusi perheensä on pysynyt salassa. Koira on täysin parantunut.

Miksi sitten kirjoitin tästä kohujutusta tänään? Ajattelin, että voisiko tilanteeseen kuvitella, että koiran sijaan tässä tapauksessa olisi sika? Milloin maailmassa voisi tapahtua niin?