YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Aktivismin laatu ja määrä

Lukuaika: < 1 minuutti

Aktivismin laatu ja määrä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Mikä on Suomessa paremmin kuin Virossa?

Tänään ei ole mahdollista kirjoittaa muusta kuin aktivismista. Viikonloppuna poliisi vei satoja black block -aktivisteja Tanskan mielenosoituksista. Itse olin Viron aktivistien pienessä kokouksessa. Siellä oli eläinoikeusaktivisteja mutta muitakin, Viro kun on pieni ja ihmisiä vähän: välillä tuntuu, että kaikkea tekevät samat ihmiset.

Kuulin ideoita ja suunnitelmia, joista voin toivottavasti tulevaisuudessa kirjoittaa täälläkin.

mainos

Kokouksessa mietin, että jos hetkeksi unohdamme miksi ylipäätään olemme aktivisteja, niin silloin on totta, että se on elämäntapa, mahdollisuus elää itsesi kanssa. Ja on aika tappavaa, kun ne, jotka tekevät, kuluttavat niin paljon aikaa sen valittamiseen, että toiset eivät tee tai tekevät huonosti tai vääriä asioita. Minusta valittaminen ei auta ollenkaan, mutta ehkä Viron aika nuori skene on väsynyt.

Kokouksessa puhuttiin esimerkiksi siitä, pitääkö tulevaisuudessa tehdä lainkaan yhteistyötä valtamedian kanssa, kun se lähestyy aktivismiaiheita jo etukäteen – kanavasta tai lehdestä riippumatta – melkein aina ironisesti. Virossa on nykyään paljon ns. lapsijournalisteja, nuoria kirjoittajia joilla ei ole riittävästi koulutusta tai elämänkokemusta hyväksi toimittajaksi. Ehkä se on yksi syy, mutta ei varmasti ainoa.

Pari viikkoa sitten näin jossain verkkolehdessä kyselyn aiheesta ”mikä on Suomessa paremmin kuin Virossa?” En muista kaikkea, mutta vastaukset menivät siihen suuntaan, että Suomi on kokonaan parempi: huolehditaan ihmisistä, rahaa on enemmän, ollaan osattu olla itsenäisiä. Jos tavallisesti en pidäkään tällaisista kyselyistä, niin tänään voin lisätä yhden asian, joka on Suomessa paremmin ja jonka takia en voi kirjoittaa tänään muusta kuin aktivismista. Eläinoikeusaktivismi.

Better quality than quantity, sanoi yksi suomalainen aktivisti virolaiselle joka valitti, että täälläpäin meitä on niin vähän. Ja totta se on, erityisesti tänään, en voi sanoa muuta. Ja katsokaa kaikki vielä kerran: www.sikatehtaat.fi.