YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Ihmiskunnan tyhmyydestä

Lukuaika: < 1 minuutti

Ihmiskunnan tyhmyydestä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Paremmassa maailmassa autettaisiin ihmisiä ja eläimiä.

Viime kerralla kirjoitin, että minulla on kiire. Tällä kertaa voin oikeasti kirjoittaa, että olen vihainen.

En ole vihainen siitä, että Jukka Vuorio kirjoitti melkein sana samalta sen, mistä minä halusin itse tällä viikolla kirjoittaa. Mistä hän olisi voinut tietää.

mainos

Voi olla, että on kyse talvesta, uupumuksesta, väsymyksestä. Tiedän kuitenkin itse, että eniten on kyse… ihmiskunnan tyhmyydestä. Vaikea sitä on unohtaa.

Virossa on viime viikkoina kohuttu sosiaaliministerin moka. Tuhannet vammaiset ovat jääneet jo kuukausien ajan ilman vammaistukea. Kyseinen tuki on niin pieni, etten ole ikinä ymmärtänyt, miten niillä rahoilla voi muka elää. Mokasta syytetään ministeriön tietokoneihmisiä ja -järjestelmää. Asiaa ei ole saatu kuntoon vieläkään, ja ihmiset odottavat rahaansa.

Nyt aiheesta on syntynyt kymmeniä kokouksia, lehtijuttuja ja tv-ohjelmia. Oppositio keräsi allekirjoituksia ministeriä vastaan. Eilen ministeri lupasi erota itse, mutta vasta kuukauden päästä. Muitakin isoja ongelmia on, esimerkiksi eläkeläisillä.

Miksi kirjoitan tästä? Paremmassa maailmassa nämä asiat ratkeaisivat toisin. Ihmiset voisivat nimittäin mennä apuun. Oppositio voisi sanoa ministerille, että meillä on hyviä IT-ihmisiä ja analyytikkoja, miten voimme ratkaista ongelman?

Tottahan on, että lamasta kärsivät heikotkin. Mediassa on pohdittu, voivatko Latvian ja Liettuan mielenosoitukset levitä tännekin. Arvellaan, että meillä on asiat kyllä paremmin – mutta mistä sen kukaan varmasti tietää?

Varmaa on, että eläimet kärsivät enemmän. Viron media kertoo eläinsuojelutapauksista melkein joka päivä. Ei vain kodeissa, vaan myös navetoissa, tarhoissa ja laboratorioissa kärsitään; kauheita tapahtuu ja talvikin on kova.

Paremmassa maailmassa näin ei tapahtuisi, eläimiä autettaisiin. Typerä ihmiskunta tekee päinvastoin: eläimiä ei auteta, mutta vankilaan lähetetään ne, jotka haluavat puhua asiasta. Niin tapahtui Britanniassa taas tällä viikolla ja tulee valitettavasti varmasti tapahtumaan vieläkin. Vihaan tyhmyyttä.