YleinenKirjoittanut satu taskinen

Córdoban ihme

Lukuaika: < 1 minuutti

Córdoban ihme

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

32 vuotta sitten Itävalta löi Saksan. Se ei unohdu koskaan.

Vuonna 1978 jalkapallomaailmassa tapahtui ihme: Argentiinan maailmanmestaruuskilpailuissa Itävalta voitti Saksan maalein 3–2.

Tämä Córdoban ihmeeksi ristitty voitto on Itävallassa edelleen ilon aihe ja ehtymättömän energian lähde. Sen voimin itävaltalainen jalkapallo jaksaa vuodesta toiseen yrittää ja ponnistaa, vaikka tulokset ihmeen jälkeen ovatkin pysyneet tasaisen laihoina. – Toistaiseksi. Asiathan voivat minä päivänä hyvänsä saada myönteisen käänteen ja kova harjoittelu tuottaa palkinnon – aivan kuin kolme vuosikymmentä sitten nähtiin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Córdoban ihmeen joukkueessa pelasivat muiden muassa legendaariset Herbert Prohaska, Josef Hickersberger ja Hans Krankl, joka teki ottelussa peräti kaksi maalia. Ensimmäisen maalin Itävallan joukkueelle teki saksalainen pelaaja. Pelin kulun yksityiskohdat ja muita tietoja löytää vaivattomasti pelin omalta kotisivulta.

Kaikki kolme edellä mainittua Córdoban pelin sankaria ovat vielä nykyään Itävallan jalkapalloelämässä hyvin näkyviä ja rakastettuja hahmoja. Näinä viikkoina Herbert Prohaska ilahduttaa katsojia ja faneja selittämällä ja kommentoimalla Etelä-Afrikan kisojen otteluita. Prohaska on etenkin älynsä, huumorintajunsa ja lämpimän olemuksensa ansiosta monissa tilaisuuksissa suosittu asiantuntija ja vierailija.

Córdoban ihmeestä ovat vuosikymmenten ajan ammentaneet niin taiteet, kabaree kuin myös kaupunkisuunnittelu. Satiirikot Stermann & Grissemann selostivat tätä ”kahden saksalaisen joukkueen” välistä ottelua parodiana ikään kuin Itävallan liittäminen Saksaan olisi vuonna 1978 edelleen ollut ajankohtainen asia. Viime vuonna Wienin 21. kaupunginosassa Floridsdorfissa historiallisen pelin mukaan nimettiin aukio.