YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Tehdään se!

Lukuaika: < 1 minuutti

Tehdään se!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Virossa kokeillaan uudenlaista lähidemokratiaa.

”Tehdään se” on Viron viime viikon puhutuin kampanja. Vuosi sitten toukokuun alussa ryhmä aktiivisia kansalaisia järjesti samannimisen tempauksen, jonka päämäärä oli puhdistaa Viron luonto roskasta. Kaikkien yllätykseksi 50 000 virolaista kokoontui keräämään muutaman tunnin aikana yli tuhat tonnia roskaa luonnosta.

Se kuulosti ja näytti hyvältä. Itse en osallistunut, kun en pidä tempauksista. Keskellä päivää alkoi kuitenkin tuntua, että tein jotain väärin. Menin siis koirien kanssa talon taa metsään ja toin sieltä edellistenkin asukkaiden aikaista roskaa.

mainos

Vuosi sitten meni siis hyvin. Tänä vuonna kampanjan tekijät halusivat kurottaa korkeammalle. Toukokuun alussa koko Virossa järjestettiin mietintätapaamisia, mõttekojad, joissa ihmiset pohtivat, miten elämä Virossa paranisi. Hiidenmaalla tapaamisia muuten järjestettiin väkilukuun verrattuna eniten. Katso lisää täältä.

Kokoontuneiden määrä jäi melko pieneksi: vain 10 000 saapui tapaamisiin. Olisi voinut olla enemmänkin, kun ajattelee, miten paljon rahaa kului mainostamiseen ja järjestelyihin – työtä kyllä tekivät vapaaehtoiset.

Mitä sitten tapahtui? Ennen vappua puhuttiin paljon, että tämä on vastakohta viralliselle systeemille. Eikö sitten elämänlaadun parantaminen ole parlamentin ja hallituksen tehtävä? Mutta kun Virossa edustuksellisen ja suoran demokratian välit ovat heikot, oli tämä kai hyvä kampanja.

Järjestäjien mukaan tavoitteena oli kansalaisyhteiskunnan aktivoiminen. Heidän mukaansa tapaamisten vähäinen suosio johtui siitä, että ihmiset pelkäävät, ja että joka tapauksessa viime vuoden ”Teeme ära” -tempaus oli suurin kansalaisaktivismin osoitus maan historiassa. Se on jo loukkaus, esimerkiksi 20 vuoden takaista itsenäisyysaktivismia kohtaan, ja tämän päivän aktivismille myös.

Uskon, että hyvät ideat ja aktivismi ovat voimakkaampia, kun niitä tehdään elämäntapana, joka ikinen päivä.

Vaikka niin uskonkin, syntyi tapaamisissa tuhansia hyviä ideoita. Kaikenlaisia, pieniä paikallisia ja isojakin. Kampanja kestää vuoden loppuun saakka: niin kauan kestää, että ideoita analysoidaan. Katsotaan, muuttuuko elämä meillä sitten paremmaksi.