HenkilökohtaistaKirjoittanut pertti laesmaa

Milesin piippua polttava oikea käsi

Lukuaika: 2 minuuttia

Milesin piippua polttava oikea käsi

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Pertti Laesmaa

Ron Carter konsertoi maaliskuussa Helsingissä. Ja mikä konsertti se oli!!!!

Ron Carter oli Miles Davisin kaikkien aikojen kvintetin (Miles Davis, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter, Tony Williams) avainhahmo sekä musiikillisesti että moraalisesti. Musiikillisesti yhtyeen selkäranka, joka ei koskaan horjunut, Milesin oikea käsi, jonka vieressä Miles halusi soittaa. Ron Carter on sanonut: ”Minä olin se jonka annettiin maksaa bändille palkkiot, kerätä klubinomistajalta rahat joka ilta, varmistaa matkavaraukset, puhua lakimiehille julkaisuoikeuksista ja olla yhtyeelle jonkinlainen manageri.”

Miles myös teki Carterista alaikäisen 17-vuotiaan Tony Williamsin valvojan. Kaliforniassa vaadittiin kahdeksantoista tai joskus kahdenkymmenenyhden vuoden ikä tiettyihin klubeihin pääsemiseksi, joten jos Carter ei mennyt yökerhoon, Williamskaan ei päässyt sinne.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Ron esiintyi viimeksi Suomessa April Jazzissa vuonna 2008. Minä menin kuitenkin kuuntelemaan Paul Ankaa. Anka oli ihku ja tapasin siellä myös entisen morsiameni Soilen. Meillä tuli Soilen kanssa bänät niihin aikoihin kun menin oikikseen.

Nyt ympyrä kuitenkin sulkeutui, kun menin Helsingin Savoyhin Carterin konserttiin 22.3.2014. Siis herranjestas mikä konsertti!!!!

Ron kertoi, että hänen suosikkikappaleitaan Miles ajalta oli My Funny Valentine.

Minun suosikkini on sama kappale Milesin konsertista 12.02.1964, jossa Ron myös soittaa. Otin mukaani levyn kannen, jotta saisin siihen Ronin nimikirjoituksen.

En onnistunut, kävi vähän samoin kun McCoy Tynerin konsertissa. Nyt levyni kannessa on Donald Vegan nimmari!!!

Miles Davis ja Ron Carter Milanossa vuonna 1964.

Wayne Shorter, Herbie Hancock, Miles Davis, Ron Carter ja Tony Williams, Amsterdam, 1964. Kuva: Piter Doele.