HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Suomalaisia aseita maailmalle aiempaa enemmän

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomalaisia aseita maailmalle aiempaa enemmän

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Suomalainen aseteollisuus vie ulkomaille aiempaa enemmän aseita – talouskriisistä huolimatta.

Tutkimusverkosto SaferGlobe on jälleen julkaissut vuosittaisen asevientiraporttinsa. Vuoden 2012 vientiä ruotiva raportti käsitteli pääteemanaan joukkojenhallintaa. Raportista käy selvästi ilmi, että asevienti on lisääntynyt paitsi Suomesta ulkomaille, myös Euroopan unionista sen ulkopuolelle ylipäätäänkin.

Suomen aseviennille vuosi 2012 oli ennätysvuosi. Sotatuotteita vietiin 113 miljoonan arvosta kun keskiarvo viimeisen kymmenen vuoden ajalta on 77 miljoonaa euroa vuodessa. Suomi kuuluu maailman merkittävimpien aseidentuottaja- ja viejämaiden joukkoon, vaikka suurimpien aseviejien, esimerkiksi Ranskan ja Yhdysvaltain vienti onkin Suomen vientiin verrattuna moninkertaista.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Aasiassa taas asevarustelu on kiihtynyt, samoin Lähi-idässä. Suurimmat asetuojamaat maailmassa olivat vuonna 2012 aasialaiset valtiot Intia, Kiina, Pakistan, Etelä-Korea ja Singapore. Merkittäviä asetuojia olivat myös Arabiemiraattien liitto ja Saudi-Arabia, nekin molemmat mahtuvat kymmenen suurimman joukkoon.

Ennätysvuonna 2012 Suomen aseviennistä puolet suuntautui EU-maihin ja asevienti EU-maihin siis kasvoi kahdeksan prosenttiyksikköä edellisvuodesta, EU:n ulkopuoliseen Eurooppaan vietiin parikymmentä prosenttia, samoin Yhdysvaltoihin. Muihin maanosiin vienti oli kuhunkin parin prosentin luokkaa (Afrikkaan viedystä 1,6 prosentista Aasiaan vietyyn 3,2 prosenttiin).

Kuohuttavimmat nostot, joita raportista voi yleisen aseviennin kasvun lisäksi tehdä, liittyvät varmastikin esimerkiksi vientiin Arabiemiraatteihin. Esimerkiksi Sveitsi on laittanut maan asevientikieltoon, kun Syyriasta löytyi Sveitsin Arabiemiraatteihin viemiä käsikranaatteja vuosikymmenen takaa. Suomi ei reagoinut tähän, vaan jatkoi myöntämällä lupia vienteihin entiseen tapaan. Suomen vienti tähän itseään täydentävän neuvoston hallitsemaan maahan kasvoi vuonna 2012.