HenkilökohtaistaKirjoittanut katriina rosavaara

Iloinen ihmeteini saa paikan

Lukuaika: < 1 minuutti

Iloinen ihmeteini saa paikan

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Katriina Rosavaara

Haussa kielitaitoinen (suomi, ruotsi, englanti) marjanpoimija.

Ratkaisuksi nuorten syrjäytymiseen tarjotaan usein työtä. Kesätyöpaikkaa etsivä nuori törmää kuitenkin jo työpaikkailmoituksia tutkiessaan käytäntöihin, jotka eivät noudata meille aikuisille tuttuja työelämän sääntöjä.

Kesätyöntekijältä vaaditaan paljon:

mainos

Työnhakijan tulee olla vähintään 16-vuotias, hyväkuntoinen, urheilullinen, ahkera, hyvä kielitaito (suomi, ruotsi, englanti) ja matematiikka sekä kaikin puolin asiakaspalveluun sopiva ystävällinen ja sosiaalinen persoona.

Nämä ominaisuudet täyttävä nuori voi saada kesätyön marjanpoimijana.

Edellytyksenä on ulospäinsuuntautuneisuus, huumorintaju, sorminäppäryys, ajokortti välttämätön, hyvä suomen kielen taito sekä rahan käsittelytaito.

Huumorintaju ja sorminäppäryys tulevat varmasti tarpeeseen aamuyöllä nakkikioskijonoa selvittäessä.

Sinulta asiakaspalvelijana edellytämme joustavuutta, oma-aloitteisuutta, reippautta, positiivista ja iloista suhtautumista työhön sekä kykyä toimia itsenäisesti.

***

Voiko kesätyöläiseltä edellyttää iloista suhtautumista työhön, kun ottaa huomioon, mitä työnantajilla on kesätyöläisilleen tarjottavana?Valituille ilmoitetaan lähempänä työsuhteen alkamista. Työ ajoittuu kesä–elokuulle. Töitä siis on, jos on, ja siitä kerrotaan kun huvittaa.

Päivittäinen urakkatyö ajoittuu klo 4.00–18.00 välille ja työtä on vain poimintatarpeen mukaan 0–11 tuntia päivässä. Kesätyöajan ja -palkan määrittelee työnantajan fiilis.


Sillä palkkaahan kesätyötäkin maksetaan? Palkkaus muodostuu tuntipalkasta (6€/h) ja provisiosta, sekä mahdollisista bonuksista.

Eikä tässä vielä kaikki. Tarjoamme Sinulle mahdollisuuden tutustua juomateollisuuden maailmaan ja kansainvälisen konsernin toimintaan. Kesätyöläisen näköalapaikka sijaitsee pakkaajana pullottamossa.

***

Toisenlaisiakin työnantajia onneksi on. Erityisesti kunnat tuntuvat panostavan nuoriin. Parhaillaan on jaossa kolmekymmentä kesätyöpaikkaa 16–25-vuotiaille helsinkiläisille. Helsingin kaupunki ja Juhlaviikot hakevat nuoria Tullaamoon taiteen tekijöiksi, eikä hakijoilta edellytetä aikaisempaa harrastustaustaa tai muuta kokemusta. Riittää kun on juuri sellainen kuin on ja hoitaa duuninsa.Syrjäytymistä vastaan käydään reiluudella, nuoren oman kiinnostuksen tukemisella ja mukaan ottamisella. Meistä harva täyttäisi kaikkia mainittuja kesätyöläiseltä vaadittavia ominaisuuksia ja hyvä niin. Tavallinen on tarpeeksi ja kaikille samat säännöt.

Kursiivilla merkityt lauseet ovat suoria lainauksia nyt internetissä haussa olevista kesätyöpaikkailmoituksista.