HenkilökohtaistaKirjoittanut jukka vuorio

Halaa heteroa!

Lukuaika: 2 minuuttia

Halaa heteroa!

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Jukka Vuorio

Kirjoittaja miettii Eduskuntatalolla seksuaalista suuntautumistaan.

Lauantaiaamuna tuijotan pitkään peilikuvaani kylpyhuoneen peilikaapista. Näytänkö aivan umpiheterolta, vai menisinkö läpi karhuhomona? En tiedä. En kuulu niihin ihmisiin, joilla on jonkinlainen homotutka. Yleensä en osaa päätellä henkilön seksuaalista suuntautumista tämän ulkonäöstä.

Ajatus on ajankohtainen, sillä olen lähdössä Heteropride-mielenosoitukseen. Se on kolmen tavallisen ihmisen, Jani Salomaan, Maria Rajakarin ja Jani Viinikaisen Facebookissa eduskuntatalolle koolle kutsuma tapahtuma, jonka tarkoitus on puolustaa heteroiden oikeuksia ja olemassaoloa.

Kun saavun paikalle mielenosoitukseen, tunnelma on odottava. Mielenosoittajia ei ole kovin montaa. Poliiseja ja toimittajia on enemmän. Poliisi on eristänyt mellakka-aidoin mielenosoittajat ja vastamielenosoittajat toisistaan.

Kaksi noin nelikymppistä miestä keskustelee vastanmielenosoittajista.

”Onks noi kommunisteja perkele”, toinen sanoo.

”On, on ne kommunisteja saatana”, kaveri vahvistaa.

Mietin, että heteropride muistuttaa tosi paljon heterobridea. Tiedättehän, bride, englanniksi morsian. Minulla ei ole morsianta. Löytyisiköhän täältä sellainen heteromorsian? Yritän pitää silmät auki kaiken varalta.

”Minun vaimoni on kotona hoitamassa lasta”, sanoo heteroprideen osallistuva iso kalju mies.

Hitto, tunnenko jonkinlaista kateutta häntä kohtaan? Miten sitä kaikenlaiset heteroprideen osallistuvat isot kaljut miehet saavat vakkariheilan, jopa tyttöystävän, ei – jopa vaimon, ja minä, komea ja avoin nykyaikaisin arvoin varustettu kaveri saan pyöriä sinkkuna?

Ei täältä minulle heterobridea löydy.

Kaikki halukkaat pääsevät Heteropridessa pitämään puheen megafoniin.

”Meitä heteroita on kuitenkin paljon”, eräs mies muistuttaa oman puheensa loppukaneetiksi.

”Kun lapset ovat hereillä, niin siihen aikaan ei televisiossa tulisi näyttää kahden miehen välistä suudelmaa. Mutta ei minulla ole mitään homoja vastaan”, iso kalju mies sanoo oman puheensa loppuun. Puhe on kirjoitettu vakuutusyhtiön Pohjolan papereiden tyhjälle kääntöpuolelle. Ilahduttavaa ekologisuutta.

Keski-ikäinen rouvaa kiertää mielenosoittajien joukossa ja kyselee, että oletko homo vai hetero. Jos on hetero, nainen tahtoo halata. En suostu vastaamaan hänelle. Luulen naista aidoksi heteropride-osallistujaksi, mutta myöhemmin saan kuulla hänen olevan sittenkin hlbti-aktivisti.

Sitten megafoniin pääsee puhumaan joku äijä, joka kertoo olevansa hetero ja sinkku. Ja toivottaa naiset kokeilemaan onneaan hänen suhteensa.

Joku nainen puhuu megafoniin heiveröisellä äänellä ja heiluttaa kädessään raamattua. En halua tietää enempää. Minusta Jeesus oli todella kova ja hieno mies. Harmittaa, että sekin pitää aina sotkea kaikkeen paskaan. Mietin vain mielessäni, että minun Jeesukseni kyllä ei kyllä olisi näiden heterokiihkoilijoiden joukossa.

”Homosaatiota ei voi pysäyttää”, huutaa vastamielenosoittajien joukko.

”Painukaa kommunistit helvettiin”, joku äijä vastaa heille.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Heterouden puolesta paikalle tulleita on noin 30, vastamielenosoittajia noin 100 ja poliiseja ja median edustajia yhteensä ehkä 40-50.

Perussuomalainen kansanedustaja Mika Niikko saapuu paikalle. Hän kävelee oikopäätä Jani Salomaan luo, kättelee Heteropriden järjestäjää ja kiittää kutsusta. Sitten Niikko lähtee nousemaan eduskuntatalon portaita, mutta ei menekään työpaikalleen, vaan hetken ylätasanteella patsasteltuaan kävelee takaisin mielenosoittajien joukkoon. Myöhemmin hän kertoo joissakin haastatteluissa tulleensa paikalle sattumalta. Mutta mitä sattumaa siinä on, jos kävelee suoraan kättelemään tapahtuman järjestäjää ja kiittämään kutsusta?

Pyydän Jani Salomaata kanssani kaverikuvaan. Voiman valokuvaaja ikuistaa meidät kättelemässä. Kuvassa minua naurattaa ja muutenkin tunnelma on ironinen. Mutta onko tämä heteroylpeysporukka vain hupsua junttijengiä jostain takametsistä ja pikkukaupunkien lähiöistä? Mielenosoituksen jälkeen Jani Viinikaisesta alkaa netissä levitä epäilyttäviä uusnatsikuvia. Sunnuntai-iltana hän saa kenkää Kangasalan perussuomalaisten ryhmästä.

Toisessa kuvista on Viinikaisen lisäksi Heteroprideen osallistuneita kovasti uusnatseilta näyttäviä kavereita hailaamassa. Tässä yhteydessä heille voi naureskella, mutta toisessa asiayhteydessä, kuten vaikkapa pimeällä kadulla, heissä ei olisi mitään hauskaa. Ei tätä jengiä sittenkään voi pelkällä naurulla ohittaa.

Tapahtuman loputtua olen hieman hämmentynyt. Lopputulos tuntuu jonkinlaiselta tussahdukselta. Odotin Heteropridelta jonkinlaista eeppistä sekoilun ytimessä olemista. Mutta ei. Porukka oli vain hämmentyneenä taputtelemassa toisiaan selkään. Poliisihevoset paskoivat ympäriinsä ja puheita pidettiin, mutta kuulijoita ei ollut montaa, eivätkä heistä läheskään kaikki kuulleet puheita.

Mutta silti. Kaiken jälkeen mieleeni hiipii ajatus, että pitäisikö illalla vielä nussia jotain äijää. Ihan vain periaatteesta. Tiedättekö sen tunteen?

Kuvat Tanu Kallio

Tekstiä korjattu 23.9. klo 17.00. Jutussa väitettiin, että hetoro-kylttiä pidellyt nainen olisi väittänyt ystävälleen, että Jukka Vuorio on homo. Nainen kiistää toimineensa näin.