TaideKirjoittanut Kari Tuhkanen

Kaksi isää ja teini

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaksi isää ja teini

Teksti Kari Tuhkanen

Homopari haluaa adoptoida taaperon. Pilkkuvirheen takia perheeseen saapuu murrosikäinen. Helsingin kaupunginteatterin komedia Paavo 1,5 on herttainen, mutta ei kovin herkkä kuvaus homoparista ja adoptiosta: ehkä intiimiyttä olisi pitänyt harjoitella enemmän?

”Sä oot pappa ja sä oot puppe.” Paavo jakaa rooleja uusille vanhemmilleen. Homojen adoptio-oikeus on aiheena mielenkiintoinen ja ajankohtainen.

Helsingin Kaupunginteatterin komediassa homopari haluaa adoptoida lapsen. Pilkkuvirheen takia perheeseen saapuu 15-vuotias Paavo. Millainen paikka on lapsen kasvaa kahden homomiehen kodissa? Siihen voi käydä tutustumassa Studio Pasilan esityksessä Paavo 1,5.

Paavon roolissa Petja Lähde suoriutuu, mutta ei vakuuta. Jotain teinille ominaista siitä puuttuu. Tässä esityksessä ohjaaja Auvinen on hypännyt itse Martin rooliin Eero Saarisen sairastuttua. Tällä on ollut varmasti vaikutusta kaikkien roolisuorituksiin. Auvinen suoriutuu osastaan näyttelijänä paremmin kuin ohjaajana. Martin hahmo on uskottava. Jaakko Saariluoman esittämä Jari loistaa hetkittäin, mutta kaipaisi vahvempaa vastusta muilta, että jaksaisi loistaa koko ajan.

Drukerin teksti on suomennettu hyvin, mutta kokonaisuus jää pinnalliseksi. Pojilla on ollut varmasti hauskaa tätä tehdessään, mutta teksti olisi antanut mahdollisuuden laajempaankin tunteiden kirjoon. Puhumattomia kohtauksia olisi voinut olla enemmän, sillä esitys on kokonaisuutena aika lyhyt.

Homot ovat näytelleet heteroita vuosituhansia ja siinä samalla oppineet, kuinka se tehdään. En tiedä näiden näyttelijöiden seksuaalista suuntautumista, mutta homorooliakin pitää harjoitella. Intiimeissä kohtauksissa on selkeästi ongelmia – ei ole uskottavaa. Kosketus on väkinäistä ja päälle liimattua. Toisaalta tätä näytelmää on heteron helppo mennä katsomaan, sillä aihe ei tule liian lähelle. Kaikki on ihan herttaista, mutta ei kovin herkkää.

Tätä voi suositella homojen äideille ja isille, mummoille ja vaareille. Homot itse tästä tuskin saavat enempää kuin sarjakuvista. Kaiken kaikkiaan ihan helppoa katsottavaa. Harmitonta ja kevyttä. Sopii pikkujoulujen alkupalaksi. Jossain kehäkolmosen ulkopuolella tämä olisi varmasti enemmän keskustelua herättävä ja tarpeellinenkin.

Helsingin Kaupunginteatteri, Studio Pasila: Paavo 1,5. Teksti Michael Druker, suomennos Salla Simukka, ohjaus Tommi Auvinen, rooleissa Petja Lähde, Jaakko Saariluoma, Eero Saariluoma.